Zavřít reklamu

Obliba inteligentních reproduktorů, nebo chcete-li chytrých elektronických asistentek, ve světě poslední dobou raketově roste. Světlo světa už před nějakým časem spatřila například asistentka Alexa od Amazonu, Google Asistent či jablečná Siri v HomePodu, který byl představen na červnové WWDC. Podle nejnovějších zpráv by se do této uzavřené společnosti začlenil moc rád v budoucnu i Facebook. Alespoň to tvrdí zprávy pocházející z Tchaj-wanu.

Zuckerbergova asistentka by měla podle všeho fungovat zcela jinak, než tomu tak je u konkurence. Namísto rozpoznávání hlasu, které známe například z již zmíněné Alexy, Siri či samsungové Bixby by se měla Facebook Asistentka zaměřit hlavně na asistenci skrze patnáctipalcový dotykový panel. Její hlavní sila tak bude pravděpodobně především v srozumitelném a přehledném ukazování nejrůznějších informací, které nabídnou dále například různé prokliky a podobné věci.

Finální verze produktu už je podle všeho ve výrobě. Továrny společnosti Pegatron by měly dodat první chytré asistentky dodat už na začátku roku 2018. Zatím se však jedná pouze o výrobu v malých objemech a masová výroba ještě chvíli spuštěna nebude. Co však víme přesně, je původ displejů. Ty by měla dodávat společnost LG Display. 15“ obrazovka by pak měla být zasazena do těla, které bude vyrobena ze slitiny hořčíku a hliníku.

Jak zareagují ostatní výrobci?

Ostatní společnosti vyrábějící inteligentní asistentky však také nezahálí. Některé zprávy například naznačují, že začal Amazon pracovat na druhé verzi svého produktu. Ten by rád vydal už na konci tohoto roku a předstihl tak zahájení prodeje Apple HomePodu, který bude představovat po uvedení na trh bezesporu silného hráče. I když je podle společnosti Apple jejich produkt orientovaný především na hudbu, bude plnohodnotným společníkem i pro domácnost. Ostatně, přesně to si myslí i jableční zákazníci, kteří po novém produktu doslova lační. Těžko však říci, zda jim to vydrží i po zahájení prodejů.

A na závěr trochu čísel. Společnost Strategy Analytics prováděla v minulém roce řadu průzkumů, které byly zaměřeny právě na chytré asistentky. Jen za minulý rok se prodalo solidních 5,9 milionů kusů, přičemž se 4,2 milionů prodalo až ve čtvrtém čtvrtletí roku. V následujících letech se očekává též vcelku strmý nárůst. Někteří analytici dokonce tvrdí, že do roku 2022 dosáhne toto odvětví trhu zisk 5,5 miliardy dolarů. Může být dokonce ještě lépe. Záleží hlavně na tom, s čím se společnosti v následujících pěti letech vytáhnou. Nechme se tedy překvapit.

homepod fb

Zdroj: digitimes

Dnes nejčtenější

.