Zavřít reklamu

Uražený Mark Zuckerberg? Možná i takto by se dalo shrnout zjištění reportérů z The New York Times, kteří se v posledních týdnech zabývali tím, jak se Facebook vypořádal s problémy, přešlapy a chybami zejména na poli ochrany osobních údajů. Jedno z nejzajímavějších zjištění je rozhodně to, že Mark Zuckerberg donutil svůj manažerský tým, aby se zbavil iPhonu a okamžitě přešel na Android. Stalo se tak údajné poté, co Tim Cook svými slovy na adresu Facebooku údajně Marka dost „rozhodil“.

Nejvíce se údajně šéf Facebooku rozčílil, když Tim Cook v médiích komentoval skandál Facebooku s Cambridge Analytica, která zneužila desítky milionů facebookových účtů k americké prezidentské volební kampani. „My nebudeme nikde prezentovat váš osobní život. Soukromí je pro nás základním lidským právem. Je to občanská svoboda.“ řekl CEO Applu v rozhovoru pro MSNBC Chrisu Haysovi a Karu Swisherovi. A nejednalo se o poslední rýpnutí na adresu sociální sítě. Na otázku, co by Tim udělal, kdyby byl v situaci Marka Zuckerberga, odpověděl s ledovým klidem. „Já bych se do takové situace nikdy nedostal“, což vyvolalo u diváků v sále smích a ohromný aplaus. Právě tato slova, měla Marka dopálit tak, že přiměl svůj tým vyměnit iPhone za androidí konkurenci.

Po skandálu Facebooku jej přestal používat i spoluzakladatel Applu Steve Wozniak:

Mark později rozhovor Tima pro MSNBC okomentoval: „Pokud je něco zdarma, ochrana nemůže být nikdy stoprocentní. Mále-li službu, která není jen pro bohaté, tak musíte nabídnout v tomto případě něco, co si může dovolit skoro každý. Myslím, že je důležité, aby společnosti, které tvrdě pracují, zákazníky více zúčtovaly. Potom by společnosti mohly dokázat, že jim na uživatelích skutečně záleží.“ Nadšeného publika, který si mohl Cook po svém rozhovoru užít, se však šéf Facebooku po vyřčení těchto slov samozřejmě nedočkal.

Je poměrně zajímavé sledovat, jak rozdílné hodnoty zastávají přední představitelé největších světových společností a co jsou schopny udělat, pokud spolu nesouhlasí. Zuckerbergovo jednání však může Facebooku paradoxně ještě více uškodit. Že by se ze svých chyb poučil to totiž příliš nevypadá.

cook-zuckerberk-fb

Dnes nejčtenější

.