Zavřít reklamu

Google propustil programátora jménem James Damore, protože vytvořil desetistránkový dokument, ve kterém odsuzuje společnost za to, že klade důraz na diverzitu. Softwarový inženýr v memorandu, které rozeslal svým kolegům, tvrdí, že z biologického hlediska mají muži větší sklon k práci v technologickém průmyslu než ženy.

O manifestu, který se dostal i do veřejného prostoru, informoval poprvé Motherboard. Poté server Gizmodo zveřejnil kompletní text dokumentu, což vyvolalo ostrou debatu. Spousta technologických společností, jako je právě Google, se snaží zvýšit zastoupení žen v technologické oblasti, což se Damoremu nelíbí.

Dodává, že Google podpůrnými programy pro ženy v podstatě diskriminuje muže. Damore v dokumentu uvádí, že internetový gigant ignoruje biologické rozdíly mezi mužem a ženou.

Google zpočátku zvolil opatrnou reakci. Danielle Brownová, nově jmenovaná viceprezidentka pro diverzitu, ve svém prohlášení uvedla, že Damorovy názory Google neschvaluje, nepropaguje a nepodporuje. Ale na druhou stranu viceprezidentka vysvětlila, že Google je tolerantní k tomu, jaké má člověk názory. „Součástí budování otevřeného a inkluzivního prostředí je podpora kultury, ve které by se měli ti, kteří mají jiné názory, včetně názorů politických, cítit bezpečně,“ napsala. V tomto okamžiku ještě nebylo jasné, k jakým dalším krokům se vedení společnosti uchýlí.

CEO Googlu Sundar Pichai v e-mailu, kterým odpověděl na vzniklou situaci, zdůraznil, že programátor porušil etický kodex firmy, ale nepotvrdil, že by dostal výpověď. Damore však v e-mailu pro Bloomberg uvedl, že dostal výpověď za upevňování genderových stereotypů a porušení kodexu zaměstnance.

„Spousta z věcí, o kterých se mluví v dokumentu, je vhodná k debatě, ať už s nimi většina lidí v Googlu souhlasí či nikoliv. Nicméně některé části dokumentu porušují kodex zaměstnance a podporují škodlivé stereotypy týkající se mužů a žen na pracovišti, což silně překračuje hranice,“ napsal Sundar Pichai ve vnitrofiremním e-mailu.

Všechno zlé je pro něco dobré. Díky mediální kauze Damore dostal nabídku na novou práci. Usiluje o něj zakladatel Wikileaks Julian Assange.

google fb

Dnes nejčtenější

.