Zavřít reklamu

Technologie v současné době výrazně zasahují do soukromí. Asi si ani nedokážete představit, jaké informace o vaší domácnosti ví takový robotický vysavač, kterého vnímáte pouze jako nevinného pomocníka při úklidu. CEO společnosti iRobot Colin Angle pro agenturu Reuters řekl, že data sesbíraná automatickými vysavači Roomba budou prodávána technologickým firmám, jako jsou Amazon, Apple a Google.

Robotické vysavače Roomba ze série označené číslem 900 využívají moderní technologii lokalizace a mapování (SLAM) pro mapování místností při vysávání. Vysavač si tak dokáže zapamatovat uspořádání místnosti i umístění nábytku. Angle se domnívá, že mapová data získaná těmito vysavači mohou být použita ke zdokonalování inteligentních produktů, jako jsou osvětlení, termostaty a bezpečnostní kamery.

Guy Hoffman, profesor robotiky na Cornellově univerzitě, pro agenturu Reuters řekl, že mapovací technologie firmy iRobot může být v oblasti inteligentní domácnosti obrovským průlomem. Profesor přirovnal současné inteligentní domácí spotřebiče k turistovi v New Yorku. „Inteligentní domácí zařízení je jako turista v New Yorku, který nikdy neopustí metro. I když jsou zde nějaké informace o městě, turistovi chybí kontext pro to, co se děje mimo stanici.“

Angle si myslí, že společnost iRobot v příštích několika letech uzavře dohodu o poskytování mapových údajů s jedním (možná i více) z technologických velikánů, jako jsou už zmínění Amazon, Apple a Google. Nicméně plány společnosti by mohly zmařit levnější technologie konkurence anebo zákon o ochraně soukromí. Angle tvrdí, že iRobot nebude prodávat údaje o místnostech bez souhlasu zákazníka, ale věří, že většina lidí bude souhlasit s tím, aby mohly být údaje poskytnuty dalším firmám.

Mapování interiérů domů má potenciál například pro Apple, který se chystá uvolnit s iOS 11 svou platformu pro rozšířenou realitu. Ale není jasné, zda by měl Apple o takové údaje zájem či nikoliv.

roomba irobot fb

Dnes nejčtenější

.