Zavřít reklamu

O problémech spojených s výrobou prémiového iPhone 8 vás informujeme de facto od chvíle, kdy byl tento ambiciózní plán prozrazen. Doslova každý týden se objevují informace, které nám buď dávají naději, že vše dopadne dobře, nebo nás svým obsahem spíše děsí. Když se však nad těmito problémy společně zamyslíme, krom menších řešitelných záležitostí se celý výrobní cyklus zpožďuje a komplikuje de facto jen kvůli čtyřem věcem, u kterých si Apple pravděpodobně ukousl až příliš velké sousto. Pojďme si tedy společně tuto pekelnou čtveřici zrekapitulovat a připomenout si, co o ní víme.

OLED displej

Použitím OLED displeje pro svůj iPhone vstoupil Apple do ním doposud neprobádaných vod. Ačkoliv je tento displej opravdu krásným výdobytkem moderních technologií a uživateli poskytne pocit takřka nekonečného prostoru, jsou s ním už od počátku samé potíže. Jejich výroba je totiž o mnoho složitější, než všechny doposud vyráběné displeje a s tím souvisí i čas, který spolkne. Toho však Apple nemá vůbec na rozhazování a kvůli nedostačujícím dodávkám od jeho subdodavatelů musel oslovit i Samsung. Nejnovější zprávy však i přes veškerou snahu Applu hlásí masivní nedostatek a s tím spojenou opožděnou výrobu. To by v krajním případě znamenalo velký nedostatek produktů k distribuci mezi zákazníky.

3D snímač obličeje

Technologie, o které se šeptá už delší dobu, by měla novému iPhonu přinést opravdu kvalitní způsob zabezpečení. I když se tato technologie už u konkurenčních smartphonů objevila, nebyla většinou dotažená do konce a přesně toho se chce Apple vyvarovat. Svůj nový zabezpečovací systém by chtěl vyšperkovat k dokonalosti a právě toto puntičkářství lze označit za další z problémů.

Ačkoliv podle zdrojů přímo z vývoje je celá technologie skoro hotová a pracuje dobře, Apple s ní není ještě úplně spokojen. Údajně zkouší nové a nové metody, jak tuto vychytávku ještě více zlepšit a zajistit ji opravdu stoprocentní spolehlivost, stejně jako tomu je například u Touch ID. Pokud se to však nepodaří včas, Apple může podle nejbláznivějších scénářů svůj senzor deaktivovat a zapnout ho až s některou z aktualizací systému. I přes to všechno je však tento problém zdánlivě nejmenším z celé čtveřice.

3d-iphone-8

Bezdrátové nabíjení

Protože své telefony nabíjíme takřka každý den, myšlenka bezdrátového nabíjení, kdy svůj telefon jen položíme na určité místo a on se dobije, se nám všem určitě líbí. Je tedy logické, že přesně touto vychytávkou by měl disponovat i nový iPhone 8. Dlouhou dobu se řešilo, z jakého materiálu vůbec může být tělo telefonu, aby nebyly s nabíjením problémy. Tato otázka se sice záhy vyřešila, objevila se však další hrozba. Po softwarové stránce prý způsobuje bezdrátové nabíjení vcelku nepříjemné problémy a Apple si s nimi prý moc neví rady. I u této technologie se tak můžeme setkat s jejím pozdějším spuštěním formou aktualizace, která by všechny dosavadní problémy řešila. Fanoušky bezdrátového nabíjení též zřejmě nepotěší existence reálné šance, že se bude bezdrátová nabíječka prodávat samostatně a nebude součástí balení. Největším problémem však i přesto zůstává problémový software.

bezdratove nabijeni fb

Touch ID

Možná nejdiskutovanějším problémem nového iPhonu 8 je umístění uživateli velmi oblíbeného Touch ID. Už od začátku vývoje se vyrojila celá řada spekulací, která hovořila o více variantách umístění této vychytávky na nové vlajkové lodi. Ty nejbláznivější naštěstí brzy zmizely a vykrystalizovala tak jediná a nejlepší varianta – implementace Touch ID do OLED displeje. S tím jsou však daleko větší starosti, než sám Apple očekával. Vývoj této možnosti totiž uspokojivé výsledky zrovna nepřinesl.

Nejnovější informace sice úspěšnou implementaci Touch ID do displeje potvrzují, nicméně je to stejně zatraceně pozdě. Funkce navíc není podle několika zdrojů úplně dotažená a k dokonalosti ji chybí dny, týdny nebo možná i měsíce. V případě Touch ID by to však znamenalo opravdu obrovský problém, neboť je tato technologie využívána opravdu nepřeberným množstvím uživatelů a ti by rozhodně chybující Touch ID nesli s nelibostí. Je tedy zcela jisté, že pokud se vývoj iPhonu 8 zasekne buď na Touch ID nebo na OLED displeji, bude to pro Apple znamenat velkou patálii a s velkou pravděpodobností zpoždění prodeje či dokonce samotného představení.

iphone-8-home-button-touch-id-fb

 

Doufám, že jsem vás touto sumarizací moc nevyděsil a neroníte teď slzy. I kdyby ano, alespoň jsme si vcelku přehledně shrnuli, na čem jsme  a kvůli čemu budete v září potencionálně čekat. Přes to všechno však i nadále věřím, že se Applu nakonec s trochou štěstí všechny jeho nápady podaří zrealizovat ve slíbeném termínu a celý svět svým produktem opět nadchne. Každá úžasná věc, která nějakým způsobem svět změnila, za sebou přeci měla bolestivý porod.

iPhone 8 koncept FB

Dnes nejčtenější

.