Zavřít reklamu

Když CEO Applu Tim Cook prohlásil, že jeho společnost zdvojnásobuje zabezpečení, nepočítal nejspíš s tím, že na scénu přijde Benjamin Geskin. Že vám toto jméno nic neříká? Benjamin je dvacetiletý lotyšský student, který začal odhalovat tajemství okolo příštího iPhone 8.

Nejspíš každý počítá s tím, že iPhone 8, vydaný k příležitosti desátého výročí existence iPhonu, bude skutečně něčím velkým. Vyjít by měl nejpíš v září, ačkoliv se ozývá dost hlasů, tvrdících, že vydání bude značně opožděno. Apple údajně testuje dvě odlišné designy. Jeden z nich má 5,8-palcový OLED displej, velmi tenké rámečky, bezdrátové nabíjení nebo například přední 3D kameru. Prakticky všechny úniky, týkající se chystaného iPhonu, má alespoň částečně svým způsobem na svědomí Geskin. Server Inverse.com se nyní rozhodl Geskina vyzpovídat.

Kdy jste se poprvé začal zabývat úniky?

Všechno to začalo s leaky jiných lidí, já jsem měl na starost vypracovat rychlé výkresy. Chtěl jsem lidem ukázat, jak budou produkty vypadat, ještě před jejich oficiálním vydáním. Kombinoval jsem spekulace s fotografiemi a schématickými leaky, abych vytvořil výkresy možné podoby daných produktů. Touto tvorbou jsem se zabýval tři roky, z toho dva roky jsem sdílel výkresy na Twitter. Mé výkresy se v Číně staly velmi populárními, a kontaktovalo mě pár lidí, kteří mi poskytli nějaké informace a obrázky.

Vědí vaši přátelé a rodina, co děláte? Co si o tom myslí?

Ano, vědí. Myslí si, že je to něco zvláštního a vzrušujícího. Jsou za mě šťastní, protože já si tohle užívám.

Jak dochází k leaku produktu?

Dostanu informace, fotografie, zkontroluji, jestli to pro lidi bude skutečné a zajímavé, a zveřejním to. Něco ale zveřejněno být nemůže. Řekl bych, že je to tak 50% fotografií a informací, které dostanu. Ale i tak je to pro mě velmi zajímavé a vzrušující. Konverzace probíhá většinou na WeChat. Mé zdroje píší v čínštině, já v angličtině. Máme k dispozici vestavěný Microsoft překladač. Některé zdroje mi píší i na WhatsApp.

Někteří z těch lidí mají blízko k příslušným výrobním linkám. Někteří přátelé zde pracují. Osobně si ověřuji, jestli jsou informace pravdivé a také zda jsou pro lidi zajímavé. Některé informace a obrázky nemůžu sdílet, protože je zde jistá úroveň nebezpečí.

Mohl byste vysvětlit, co tím „nebezpečím“ myslíte?

Je zde riziko zatčení, někteří lidé v Číně spolupracují s policií. Myslím, že některé fotografie jsou velmi vzácné, exkluzivní, a pokud je někdo z Applu nebo i odjinud spatří online, bude hned vědět, odkud pocházejí. Kdo je sdílel, jak došlo k úniku. Polovinu obrázků, které dostanu, zkrátka nemohu sdílet. Samotné zdroje mi kladou na srdce, abych je nesdílel, ale myslím si, že oni je sdílí tak jako tak, abych mohl vyhotovit přesné kresby.

Jak vypadá váš běžný den?

Hodně sleduji Twitter. Možná něco nakreslím. Kontaktuji zdroje, ptám se na novinky. Nic šíleného.

Na který leak jste nejpyšnější?

Pro mě to bylo první info a nákresy designu iPhonu 8. Čtyřmilimetrové rámečky všude okolo. Vertikální fotoaparát s bleskem. Bylo to úžasné. A pochopitelně hands-on video iPhonu 8 s dvěma miliony zhlédnutí za dva dny.

Proč se zabýváte úniky? Co vás motivuje?

Jsem velký fanoušek techniky a Applu. Pro mě je to velice zajímavé a doufám, že i pro ostatní lidi, pro mé sledující.

Co si jako leaker myslíte o iPhonu? 

Myslím, že to bude opravdu, opravdu skvělé zařízení. Prémiové a unikátní, s úchvatným zakřiveným full-face OLED displejem. Se skvělými fotoaparáty, s iOS 11, perfektní výdrží baterie a bezdrátovým nabíjením.

Prozradil jste detaily zřejmě největšího produktu tohoto roku. Co byste řekl Timu Cookovi, kdybyste se potkali? 

Řekl bych: „Omlouvám se, jestli jsem pokazil prodeje iPhonu7! A díky za vaši skvělou práci!“.

iphone 8 tapety fb

Dnes nejčtenější

.