Zavřít reklamu

Už příští týden se bude konat konference Worldwide Developers Conference, na které Apple představí vylepšené verze systémů iOS, macOS, watchOS a tvOS. Dokonce se spekuluje o tom, že odhalí i hardwarové novinky, jako je domácí asistentka Siri či aktualizované MacBooky.

Očekává se, že iOS 11 přinese například kompletně přepracovanou aplikaci Apple Music či další sadu emotikon. Samozřejmě, nic není jisté, Apple se snaží všechny informace udržet v tajnosti. Stále tak můžeme snít o funkcí, které by se mohly v systému objevit. Podívejte se na jedenáct funkcí, jež bychom v systému iOS uvítali.

1. Více ikon na domovské obrazovce

I když je iOS jednoduchý operační systém, který vždy spolehlivě fungoval, pár změn bychom určitě ocenily. Poměrně zdlouhavým procesem je uspořádávání ikon, kdy ikony nemůžete umístit kdekoliv na ploše, protože se řadí zleva doprava do mřížky. A zároveň to znamená, že mezi jednotlivými ikonami nesmí být žádné prázdné místo. Dále by bylo dobré, kdyby měla zařízení s větším displejem i větší mřížku, například 12,9palcový iPad Pro má stále mřížku pouze 5×4.

2. Touch ID ověření při vypínání telefonu

Sice se iPhone pyšní nejlepšími bezpečnostními prvky. Pokud vám iPhone někdo ukradne, potom se stačí přihlásit na iCloud.com či do aplikace Najít iPhone, a tak si zařízení zobrazíte na mapě, přehrajete na něm zvuk, nebo ho pomocí režimu ztraceného zařízení zamknete. Ale to musíte být rychlejší než zloděj, protože pokud vám přístroj vypne, potom ho už nikdy nenajdete. Z tohoto důvodu bychom ocenili, kdyby bylo nutné ověřit vypnutí ještě otiskem prstu. Zvýší se tím totiž šance na nalezení smartphonu.

3. Obraz v obraze na iPhonech

Velice oblíbená je funkce obraz-v-obraze (picture-in-picture), kdy video hovor přes FaceTime pomocí jednoho malého tlačítka zmenšíte do malého okna. Okno je potom fluidní, a tak si ho přizpůsobíte podle sebe. Stejně tak tato funkce funguje s aplikacemi Videa či Safari. Bohužel, dostupná je pouze na iPadech. Určitě bychom ji přivítali i na iPhonu Plus, který má na to dostatečně velký displej.

4. Nastavení výchozího prohlížeče

V App Store se dají stáhnout různé prohlížeče třetích stran. Nicméně spousta uživatelů si zvykne na Safari, protože iOS používá jako výchozí prohlížeč pro otevírání odkazů právě Safari. Bylo by totiž složité a nepřehledné, pokud byste používali k surfování na internetu nějaký prohlížeč třetí strany, ale v okamžiku, kdy by vám přišla zpráva s odkazem na stránku například přes Messenger, by se vám otevřela v Safari. V takovém případě prohlížeč třetí strany ztrácí úplně smysl. Apple by mohl umožnit, abychom si sami nastavili výchozí prohlížeč.

5. Numerický řádek na klávesnici

Pro psaní čísel je nezbytné přepínat se na numerickou klávesnici. Je to trošku hloupé. Určitě by se hodil číselný řádek nahoře, alespoň u iPadů. Smysl by to dávalo především u iPadu Pro.

6. Swipe psaní

Technologie Swipe zcela mění způsob, jakým se doposud psali textové zprávy. Hlavní výhodou je rychlost, jednoduchost a originalita. Už nepíšete pomocí dotyku prstu, ale nepřerušovaným tahem po klávesách QWERTY klávesnice, na základě čehož prediktivní slovník odhalí slovo, které jste chtěli napsat. S touto funkcí se setkáte především u zařízení s Androidem, určitě by se však hodila i u klávesnice v iOS.

7. Manuální nastavení fotoaparátu

iPhone 7 a iPhone 7 Plus sice mají dobré fotoaparáty, vlastně jedny z nejlepších. Automatické nastavení sice dokáže udělat perfektní snímky, ale většina konkurentů Applu nabízí propracované manuální režimy pro nadšence, kteří chtějí z kamery vytěžit maximum.

8. Nastavení rozlišení videa

iPhone dokáže nahrávat video v rozlišení 4k, což je opravdu úžasné. Bohužel, přepínání mezi rozlišeními je poměrně složité, protože musíte opustit aplikaci fotoaparátu a přejít do nastavení, a tam zvolit nastavení fotek a kamery. Vyberete zde rozlišení 4k, nahrajete klip, a potom pokud chcete rozlišení opět snížit, musíte jít přes nastavení. To je složité, zbytečné, neohrabané a zastaralé. Určitě by se hodilo spíše jedno tlačítko přímo v aplikaci fotoaparátu.

9. Vyhledávání kontaktů přes číselník

Pokud chcete volat například na Androidu, potom stačí otevřít číselní pro vytáčení čísel, a psát na číselné klávesnici, což snímá i písmenka. Pokud tedy zmáčknete číslo 58, potom se vám například ukáže jméno začínající na LU a podobně (názornou ukázku můžete vidět v galerii). U iOS tato funkce neexistuje.

10. Podpora více uživatelů

U iPadů by se hodila podpora pro více uživatelů. Apple prozatím odmítá tuto funkci zavést, poskytuje ji pouze v učebnách škol.

11. Inteligentnější Siri

I když se Siri od svého prvního představení výrazně změnila a udělala neuvěřitelné pokroky, stále není mezi konkurenty nejlepší. Ocenili bychom i podporu češtiny.  

iOS 11 FB

Zdroj: Phone Arena

Dnes nejčtenější

.