Zavřít reklamu

Už jsme vás informovali o tom, že Apple ukončí podporu 32bitových aplikací. K této změně pravděpodobně dojde v iOS už letos na podzim. Podle prominentního vývojáře Stevena Throughton-Smitha bude podpora 32bitových aplikací ukončena s příchodem iOS 11. Znamená to tedy, že spousta starších aplikací přestane po aktualizaci na nový systém fungovat.

Developeři, ba dokonce i někteří uživatelé předpokládali, že dříve či později cupertinská společnost přistoupí k tomuto kroku, protože 32bitová architektura je zaostalá. Už na iOS 10.3 se při otevření 32bitové aplikace objeví varování, že pokud developer aplikaci neaktualizuje, potom přestane v budoucích verzích iOS fungovat.

Apple začal podporovat 64bitové aplikace s uvedením iPhonu 5s na trh, což bylo v září 2013. Apple od února 2015 žádá vývojáře, aby vyvíjeli pouze 64bitové aplikace. Apple začal bojovat proti 32bitovým aplikacím už v iOS 9, přičemž uživatelé byli upozorněni, že 32bitové aplikace mohou zpomalit výkon zařízení.

Když chce uživatel otevřít aplikaci QR čtečka od Seznam.cz, zobrazí se:

„QR čtečka“ je potřebné aktualizovat. Tato aplikace nebude fungovat s budoucími verzemi iOS. Vývojář aplikace ji kvůli vylepšení kompatibility musí aktualizovat.“

Budoucí procesory Applu by už tak nemusely vůbec podporovat 32bitovou architekturu. Vliv to nebude mít na koncové uživatele, ale spíše na vývojáře, kteří budou mít práci s aktualizací svých zastaralých aplikací.

Apple se k tomuto kroku přiklonil i z toho důvodu, že chce z App Store odstranit problematické a neaktualizované aplikace. Chce se zaměřit na to, aby měl v obchodě kvalitní aplikace. Už v září loňského roku oznámil své cíle a během následujícího měsíce odstranil z App Store téměř 50 tisíc aplikací.

ios 103 fb

Zdroj: 9TO5Mac

Dnes nejčtenější

.