Zavřít reklamu

Všechny gesta v operačním systému iOS, který je dostupný pro iPhony, iPady a iPody touch jsou takzvaně dotyková s tím, že je nutné se dotknout přímo daného objektu, aby gesto fungovalo. Tak je tomu již od první verze iOS a je to celkem logické. Když se dotknete nějakého grafického prvku na displeji, automaticky udělá předvolenou funkci, stejně je tomu v podstatě i v případě gest, i u těch totiž s vyjímkou víceprstých gest na iPadu vždy kontrolujeme pohyby prstů určitý objekt. iPad má však v mailu jednu specifickou zajímavost, kterou je gesto, jenž funguje i bez toho, aniž bysme se dotkli přímo daného objektu.

Pokud v iPadu zobrazíte v aplikaci iOS Mail jakýkoli mail, můžete kdekoli v jeho obsahu přejet z leva do prava jedním, dvěma nebo dokonce trojicí prsů a z levého boku iPadu se automaticky vysune nabídka, ve které vidíte všechny další maily v dané složce. V momentě kdy stejné gesto uděláte znovu kdekoli v těle mailu, automaticky se z výpisu všech mailů dané složky dostanete do hlavního menu aplikace Mail, ve které vidíte veškeré složky, které v Mail aplikaci máte. Pokud navíc kdykoli přejedete v těle mailu kdekoli jedním, dvěma nebo trojicí prstů z prava do leva, nabídka automaticky zmizí a zasune se.

Z pohledu uživatelského prostředí iOS se jedná o naprostou vyjímku, která navíc funguje pouze v momentě, kdy máte iPad na výšku. Což je ještě zvláštnější, vzhledem k tomu, že pokud je iPad orientovaný na výšku, máte v těle samotného mailu méně prostoru pro provedení gesta. Jedná se o jediné gesto v iOS, u kterého není nutné, abyste se dotkli přímo daného objektu. Toto gesto navíc umožňuje ovládat nabídku aplikace Mail bez toho, aniž byste si prsty zakrývali „výhled“ na nabídku menu. Podobné gesta by se mohla objevit také v dalších aplikací v systému iOS 7. Jedná se totiž o zajímavou možnost jak ovládat iPad a zároveň mít volný výhled.

gallery-software-mail-201001271

Dnes nejčtenější

.