Zavřít reklamu

Jablečná společnost si na open-source přístup potrpí a snaží se vyhovět všem vývojářům, kteří mají zájem a chuť se na rozvoji jednotlivých aplikací podílet. Byť totiž Apple nabízí uzavřený ekosystém, v mnoha ohledech dává tvůrcům poměrně široké možnosti. Zářným příkladem může být vývojové prostředí Xcode nebo programovací jazyk Swift, díky němuž má k těmto technologiím přístup takřka každý a záleží na něm, jak své znalosti a dovednosti využije. K tomu měla sloužit i platforma Apple Developer, která měla vývojáře sjednotit a nabídnout jim zázemí. Mnoho z nich si ale stěžuje, že služba nelze předplatit, zejména tedy v případě Evropy a Asie.

Program Apple Developer je tu s námi již nějakou dobu a zatím se mu nadmíru daří. Sjednocuje vývojáře, nabízí jim efektivní zázemí a především se může umožňuje tvůrcům využít vývojové prostředí Xcode nebo programovací jazyk Swift. Řada z nich si ale poslední dobou začíná na platformu stěžovat a opakovaně tvrdí, že si mimo Spojené státy nelze zakoupit předplatné, nebo založit a zakoupit nový účet. Systém zkrátka odmítne kartu vydanou v Evropě či Asii a bere jen ty, které mají původ ve Spojených státech. Podle dotyčných se navíc nejedná o první problém a podobné potíže se vyskytují pravidelně již od konce minulého roku.

Řada uživatelů zkusila vyměnit karty, nebo zkusit ke svému účtu připojit jinou platební metodu, ale ani tak jim platba nebyla uznána. Po kontaktu s bankou navíc vývojáři zjistili, že v kartě vůbec problém nebyl a jedná se o přímé zamítnutí ze strany Applu. Nejedná se ale o žádné ojedinělé výjimky, na pochybení si stěžuje nespočet tvůrců a řada z nich kvůli této patálii nemůže dokončit své projekty, nebo se nadále podílet na komunitních záležitostech. Jablečná společnost se k situaci zatím nevyjádřila, ale dá se očekávat, že se Apple pokusí tento omyl rychle napravit. Svým nedopatřením by totiž přišel o celou řadu nadaných a talentovaných vývojářů, kteří by jinak mohli přispět ke zlepšení celého jablečného ekosystému.

Dnes nejčtenější

.