Zavřít reklamu

Téměř rok od chvíle, kdy Apple poprvé prezentoval systém iOS in car, který je určený pro zvýšení bezpečnosti a větší integraci zařízení s operačním systémem iOS do vozidel, se tato funkce poprvé skutečně objeví na trhu. Mezi první vozidla vybavena funkcí iOS in Car bude podle Financial Times patřit Volvo, Mercedes-Benz a Ferrari. Právě v poslední zmiňované společnosti je navíc členem správní rady Eddy Cue, který je zároveň také Apple Senior Vice prezident.

Posádka vozidla bude mít díky iOS in Car možnost používat Apple Maps přímo v palubním počítači vozidla, sledovat filmy, poslouchat hudbu, posílat textové zprávy nebo telefonovat s využitím Siri. Zajímavé je, že iOS in Car musí být skutečně velmi bezpečnou technologii, co se komfortu pro řidiče týká. Applu se totiž podařilo přesvědčit o integraci technologie společnost Volvo, která e známá svým vysokým standardem pro bezpečnost a například DVD lze na předním displeji vozidla přehrávat pouze pokud stojíte, za jízdy je tato funkce automaticky deaktivována. Je tedy možné, že právě Volvo neumožní například přehrávání videa z iOS minimálně na předním displeji během jízdy.

Zajímavé je, že právě dohoda s automobilkami Ferrari, Mercedes-Benz a Volvo znamená, že se operační systém od Applu dostane vůbec poprvé v historii do jiného výrobku, než do toho od společnosti Apple. Pro komunikaci mezi vozidlem a iOS zařízením je totiž nutné, aby Apple nainstaloval software také přímo do vozidla, nikoli pouze do iOS zařízení. Zahraniční média poměrně kladně hodnotí také volbu vozidel, které Apple zvolil pro spuštění projektu. Jedná se o prémiové vozy, stejně tak je iPhonem vnímám jako prémiový telefon. Představení prvních vozů s integrovanou funkcí iOS in car se dočkáme pravdpěodobně již příští týden na autosalonu v Ženevě.

ios-car-warning

Dnes nejčtenější

.