Zavřít reklamu

Twitter od příštího měsíce zavádí novou politiku ochrany soukromí, která přináší několik významných změn. Už nebude respektovat funkci Do Not Track, díky které mohou uživatelé internetu zakázat, aby byly jejich osobní údaje a historie prohlížených webových stránek prostřednictvím cookies poskytovány reklamním a analytickým společnostem. Do Not Track podporuje většina předních prohlížečů, jako jsou Safari, Google Chrome, Firefox, Opera či Internet Explorer.

Za normálních okolností, webové stránky obsahující reklamy uloží do cookie informaci o tom, že jste zhlédli konkrétní reklamu. Pokud později navštívíte promovanou stránku, potom tato stránka dokáže z cookie vyčíst, že jste viděli její reklamu, a to si poznamená. Inzerentům to pomáhá měřit efektivitu reklamy, i když na ni uživatelé přímo nekliknou.

Inzerenti mohou vytvářet i takzvané personalizované reklamy, tedy reklamy oslovující cílovou skupinu podle zájmů. Z cookies lze totiž zjistit, o co se zajímáte, a tak se vám potom budou zobrazovat personalizované reklamy, které by vás eventuálně mohly zajímat.

Pokud jste aktivovali funkci Do Not Track, potom jste tím dali najevo, že nechcete být sledováni třetími stranami při surfování po internetu. Prohlížeč automaticky přidal do odeslaných požadavků hlavičku, která webovému serveru řekla, že nemá zaznamenávat váš pohyb na webové stránce. Jestliže jste si například prohlíželi několik telefonů v nějakém internetovém obchodě, potom vás nemohly zpět do obchodu lákat remarketingové reklamy na telefony. Nicméně spousta reklamních sítí a internetových stránek ignoruje funkci Do Not Track, a tak se mine účinkem. Twitter řekl, že to je hlavní důvod, proč se rozhodl změnit politiku ochrany soukromí.

Twitter zároveň prodlužuje dobu, po kterou bude cookie existovat, a to z původních 10 dnů na 30 dnů. Uvedené změny nabydou účinnosti 18. června.

I nadále budete moct na Twitteru vypnout personalizaci reklam přímo v nastavení. Pokud používáte aplikaci pro iOS, potom klikněte na ozubené kolečko na svém profilu, zvolte Nastavení a soukromí → Soukromí a zabezpečení. Zde si nastavte jednotlivé možnosti individuálně.

Související články

Dnes nejčtenější