Zavřít reklamu

iPhone stojí už od své první generace z roku 2007 v USA pořád stejně. Že například v České republice jeho cena stoupá, není tak úplně chyba Applu, ale toho, že koruna i euro oslabují a tím se pochopitelně zvedá i cenovka produktů ze zahraničí. Smartphone od Applu není výjimkou, a tak zatímco jste nový iPhone 4 mohli koupit za přibližně 14 000 Kč, tak dnes vás nejlevnější iPhone 7 vyjde na 21 190 Kč, přitom ve Spojených státech je jeho cena stejná jako právě v případě zmíněného iPhonu 4 před několika lety.

Samozřejmě, že za nárůst cen v Evropě může i clo a daň, kterou Apple musí za každý iPhone zaplatit, ale i přesto se najdou ve světe země, kde musel Apple také zaplatit podobné poplatky (i když někdy nižší), ale iPhone vás v nich vyjde v přepočtu na dolary výrazně levněji.

Deutsche Bank nyní prozkoumala všechny trhy po celém světě, kde Apple na svých stránkách prodává nejnovější iPhone 7 a zjistila, že rozdíl mezi nejdražším a nejlevnějším iPhonem na světě je $385 (v přepočtu 9 500 Kč), což je částka, která by vám v USA stačila téměř na zakoupení nového iPhonu SE (32GB verze stojí $399). Deutsche Bank vycházela z oficiálních cen iPhonu 7 ve 128GB variantě a pokud náhodou Apple na svých stránkách cenu neuváděl, tak použila ceny od resellerů.

iPhone costs 2017

Jak můžete sami vyčíst z tabulky výše, aktuálně je iPhone nejdražší v Turecku a kousek za ním je již proslulá Brazílie, kde byl telefon od Applu už dlouhá léta nejdražší. Ani naše Česká republika nedopadla nejlépe, jelikož se umístila na 7. místě. Jedinou dobrou zprávou je, že jsme se oproti loňsku posunuli z 5. místa.

Naproti tomu, pokud chcete nový iPhone a chystáte se do Spojených států, tak určitě navštivte tamní Apple Store. Musíte však počítat jen s jednoletou zárukou namísto dvouleté, kterou se můžeme pochlubit u nás a vlastně i v celé Evropě.

iphone-7-glowing-logo-fb

zdroj: businessinsider

 

Dnes nejčtenější

.