Zavřít reklamu

Psal se 28. duben 2003, když Apple představil iTunes Music Store. Tehdy ještě nikdo netušil, o jakou revoluci v hudebním průmyslu a v distribuci digitálního obsahu půjde. V době, kdy se na internetu hudba většinou získávala nelegálním stahováním z pirátských služeb, jako byl například Napster, iTunes dokázal, že zákazníci jsou ochotni platit za skladby za předpokladu, že služba je dost dobrá.

S příchodem internetu v devadesátých letech přišla také možnost zadarmo sdílet hudbu a další obsah. Rychlejší připojení a rozšířená přítomnost CD-RW mechanik rychlému a snadnému sdílení skladeb nebo dokonce celých alb také nahrávala. Na konci roku 2000 bylo touto mechanikou vybaveno zhruba 40 % všech prodaných počítačů.

Přestože Apple v té době měl na trhu iMac G3 (1998), tak tento počítač uživatelům neumožňoval vypalovat hudbu na CD. I když Apple iMac G3 prezentoval jako internetový počítač (písmenko „i“ v názvu značilo „internet“), iMac podporu CD-RW mechaniky získal až v únoru 2001. V roce 2001 tak Apple přišel se známou kampaní „Rip, Mix, Burn“, která prezentovala možnost vytvořit si vlastní CD. Tento krok se ale příliš nelíbil nahrávacím společnostem a dalším magnátům zábavného průmyslu, kteří pirátství samozřejmě odsuzovali. S tím také souvisí samotné uvedení programu iTunes, který původně sloužil pro kopírování hudby z CD a jejich následné organizování na počítačích Mac.

iTunes

V roce 2001 Apple také uvedl do prodeje první iPod, který se rychle stal nejprodávanějším produktem v portfoliu společnosti. Kombinace úspěchu iTunes a iPodu zapříčinila, že Steve Jobs začal přemýšlet o způsobu, jak uživatelům usnadnit nákup hudby.

Hlavní výzvou pro Apple bylo přesvědčit hudební vydavatelství, že digitální distribuce z obchodního hlediska dává smysl. Prodeje CD se propadaly a takto vydavatelství riskovaly další propady prodejů. Apple nebyl první společností, která se pokusila prodávat hudbu online, všechny pokusy ale do té doby skončily fiaskem. Hlavním důvodem většinou byl omezený výběr skladeb, ošklivé uživatelské rozhraní a naléhání na poplatky za předplatné.

Po dlouhých vyjednáváních, kdy se podařilo přesvědčit „velkou pětku“ (BMG, EMI, Sony Music Entertainment, Universal a Warner), nakonec Steve Jobs zvítězil a iTunes Music Store byl v roce 2003 spuštěn. Tehdy jeho knihovna nabízela přes 200 000 skladeb. Během následujících šesti měsíců se počet skladeb v obchodu zdvojnásobil. Za zmínku stojí, že každá skladba stála 99 centů.

Promo video k iTunes Music Store:

Apple svým hudebním obchodem slavil obrovský úspěch. Do 15. prosince 2003 oslavil 25 miliónů stažení a v červenci následujícího roku prodal 100 milionovou skladbu. Do dnešního dne Apple prodal již na 40 miliard písní.

Dnes v iTunes kromě hudby najdete i televizní pořady, hudební videa nebo filmy. Cupertinskou společnost tak bez výčitek můžeme označit také jako plnohodnotnou mediální společnost. Dokonce v Applu plánují i své vlastní pořady, jedním z nich bude Carpool Karaoke.

Kompletní záznam z Apple Special Event (2003), kde byl iTunes Music Store představen:

https://www.youtube.com/watch?v=S6DX5NaPvk4

Zdroj: Cult of Mac

iTunes Music Store FB

Dnes nejčtenější

.