Zavřít reklamu

Někteří majitelé iPhonů, respektive účtů Apple ID, obdrželi e-mail, který se tváří, že pochází od týmu iTunes. Již klasicky se z nich snaží podvodem vymámit údaje o jejich platebních kartách. E-mail tradičně obsahuje odkaz na podvodnou webovou stránku, kam mají uživatelé zadat své soukromé údaje.

Scam, který se tváří jako oficiální e-mail z Apple iTunes, se snaží ze zákazníků Applu podvodným způsobem získat údaje o jejich účtu a platebních kartách. E-mail byl jedním ze čtenářů přeposlán i do redakce serveru Express.co.uk. „Vyskytl se problém s fakturací vašeho předchozího nákupu. Prosím, aktualizujte své platební metody,“ píše se v něm. „Až budete připraveni, klikněte na odkaz, abyste mohli aktualizovat své údaje. V zájmu zachování vaší bezpečnosti byl váš účet dočasně uzamčen.“

fake-itunes-store-receipt-679532

V e-mailu se ale nachází celá řada pravopisných i jiných chyb, ale bez ohledu na ně se prokazatelně našlo určité množství uživatelů, kteří e-mailu uvěřili a své fakturační údaje zadali. Výše jmenovanému čtenáři však zpráva přišla podezřelá a pomocí stažení několika aplikací si ověřil, že jeho účet je zcela v pořádku a jedná se o podvod. Jak můžete vidět, součástí podvodného e-mailu je odkaz, kam mohou uživatelé údajně zadat své fakturační údaje – řada lidí se na odkazovaný web však nedostane, protože ten je okamžitě označen jako škodlivý.

Není to poprvé, co se pachatelé snaží ze zákazníků Applu dostat jejich citlivé údaje – počátkem tohoto měsíce se například někteří uživatelé dozvěděli, že Applu údajně dluží částku okolo dvaceti liber, a to za písničku, kterou si nestáhli. Falešná faktura měla uživatele vystrašit a donutit je kliknout na falešné Storno tlačítko s externím odkazem.

Žádný storno-odkaz se však na oficiálních fakturách od Applu neobjevuje, a v případě tohoto scamu vedlo zdánlivé storno na podvodný web. Mějte na paměti, že iTunes od vás nikdy nebude požadovat zadání osobních údajů, a to včetně hesel či čísel karet, prostřednictvím e-mailu.

iTunes

Zdroj: Express.co.uk

Dnes nejčtenější

.