Zavřít reklamu

Na serveru Typeform se objevil rozhovor se Susan Bennett. Že vám toto jméno nic moc neříká? Není se příliš čemu divit, v těchto končinách se s ní, resp. s jejím hlasem příliš mnoho lidí nesetkalo. Susan Bennett je totiž autorkou původního hlasu, který doprovázel asistentku Siri. A právě v rozhovoru pro Typeform Susan vypovídá, jak se k této práci vlastně dostala, jak vše probíhalo a jak se dostala pravda na povrch. Rozhovor je navíc nahrán, takže si můžete Susan také poslechnout a porovnat s tím, jak Siri zní dnes.

Susan Bennett byla hlasem Siri po dobu čtyř let. Od představení této asistentky, které proběhlo v roce 2009 až do její aktualizace s příchodem iOS 7, kdy se hlas změnil. V rozhovoru třeba popisuje to, jak se k této práci vlastně dostala.

Celý projekt sahá až do roku 2005 (tedy 2 roky před samotným představením prvního iPhonu), kdy Susan pracovala pro společnost ScanSoft, která se zabývala nahráváním hlasů pro potřeby text-to-speech programů. Nový projekt se měl být využit pro mobilní telefony a Susan tak několik měsíců recitovala, leckdy až nesmyslné fráze do mikrofonu. Přesně podle toho, jak měla předepsáno v instrukcích.

Bennett byla placena od hodiny a kontrakt na dlouhodobou spolupráci odmítla. Prý se jednalo o psychicky náročnou práci, jelikož se musela několik hodin denně soustředit na to, aby mluvila absolutně neutrálním a až strojovým hlasem. Společnost ScanSoft byla po několika měsících spojena se společností Nuance a je to právě Nuance, která měla na starosti rozpoznání textu a komunikaci hlasové asistentky Siri. Susan Bennett se ke všemu přiznala v roce 2013, kdy už její hlas se Siri neměl nic společného. Od té doby se stala velmi specifickou „celebritou“.

siri

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.