Zavřít reklamu

Final Cut Pro X je software pro střih a zpracování videa určený pro profesionály. Stejně jako například u iMovie jde o program od společnosti Apple. Nyní kalifornský gigant oznámil, že populární software dosáhl 2 milionů uživatelů. Tohoto počtu uživatelů Final Cut Pro X dosáhl za více jak pět své existence. Verze X (10.) byla uvedena v roce 2011.

I když Apple neposkytl konkrétní data, uvedl, že tempo růstu se zvyšuje. Trvalo mnohem kratší dobu dosáhnout 2 milionů z 1 milionu, než dosáhnutí prvního milionu uživatelů. Za tímto faktem zřejmě také stojí negativní přijetí v roce 2011, kdy verze X byla vydána. Apple totiž původní Final Cut Pro dost přepracoval. Jan Ozer z OnlineVideo se dříve o nové verzi Final Cutu vyjádřil slovy: „Apple se pokusil změnit pracovní návyky profesionálů, kteří o produkci videa ví více než kterýkoli z inženýrů, který se na vytvoření produktu podílel.“ Uživatelé dokonce žádali Apple, aby se software vrátil na verzi 7. Final Cut si takto našel cestu až do show Late Night with Conan O’Brien. Níže se můžete podívat na video z této show.

Samotný tvůrce, Randy Ubillos, negativní reakce očekával a navrhl, aby uživatelům byla dána zadarmo i 7. verze programu. Každý tvůrce by si tak mohl vybrat uživatelské prostředí, které mu vyhovuje. Apple ale tento návrh zamítl.

Nyní je ale Final Cut Pro X po pěti letech a s podporou pluginů od třetích stran společně s Adobe Premie jedním z nejpopulárnějších profesionálních softwarů pro střih a úpravu videa vůbec. Zaměření na profesionály také odpovídá cena – téměř 300 euro. Pokud někdo Final Cut Pro X chcete vyzkoušet, je k dispozici 30-denní zkušební verze zadarmo.

[appbox simple appstore id424389933]

Video z oznámení 2 milionů uživatelů:

fcp final cut pro x fb

Zdroj: 9to5Mac

Dnes nejčtenější

.