Zavřít reklamu

V březnu došlo v centru Londýna k teroristickému útoku, přičemž dvaapadesátiletý muslimský konvertita komunikoval s ostatními spojenci přes chatovací aplikaci WhatsApp. Pokud by měla britská policie přístup k těmto šifrovaným zprávám, možná by k útoku ani nedošlo. Z tohoto důvodu chce Brusel zavést pravidla, která by polici dovolovala nahlížet do šifrovaných konverzací.

„V tuto chvíli jsou žalobci, soudy a také policie zcela závislí na tom, zda jim poskytovatelé internetových služeb umožní přístupy a důkazy. Tohle není způsob, jak bychom mohli zajistit bezpečnost Evropanů. Nemůžeme být závislí na nějakém dobrovolném rozhodnutí,“ řekl česká eurokomisařka Věra Jourová, podle níž by nová legislativa měla být na stole už v polovině června.

Brusel už začal jednat s velkými internetovými firmami, mezi nimiž je například i Facebook. Ten totiž provozuje chatovací aplikaci WhatsApp, která od loňského roku šifruje všechny odeslané zprávy.

Bruselský návrh podpořil i německý ministr vnitra Thomas de Maizière, podle jehož slov by měla policie v evropských zemích mít právo na to, aby nahlížela do šifrovaných internetových konverzací. Ale pravidla by se neměla týkat pouze chatovacích aplikací, jako je WhatsApp, ale také internetové služby Skype zprostředkovávající hovory přes internet.

Nicméně na druhé straně stojí kritici, kteří zamítají nahlížení do šifrovaných zpráv, protože se tím vytvoří zranitelná místa. A právě těchto bezpečnostních chyb by mohla využít například ruská mafie či špioni z třetích států.

whatsApp

Zdroj: E15

Dnes nejčtenější

.