Zavřít reklamu

Nový iOS 10.3 je vůbec první systém od Applu, který přináší plnou podporu pro nový Apple File System (APFS). Ten Apple představil minulý rok v červnu na WWC, kde uvedl, že APFS bude dostupný pro všechny systémy (iOS, watchOS, tvOS a macOS). Ještě v létě se APFS objevil v jedné beta verzi macOS Sierra, ale později jej Apple odstranil kvůli jistým problém. Nakonec všechny překvapil tím, že jej přidal rovnou do iOS – nejrozšířenějšího systému od Applu.

Pokud jste si už na svůj iPhone, iPad nebo iPod touch nainstalovali iOS 10.3, možná jste si všimli, že se vám uvolnil několik stovek megabajtů až pár gigabajtů úložiště. To je jedna z velkých výhod, kterou APFS přináší. Není však jediná. Pojďme se podívat, jaké další novinky APFS přináší nám, běžným uživatelům.

APFS je optimalizován pro Flash/SSD disky a je kompatibilní také s tradičními pevnými disky HDD. Unikátní copy-on-write systém má za cíl maximalizovat výkon těchto disků a zajistit spolehlivost při čtení a zápisu dat. Práce se soubory a tedy i samotným systémem tak bude pro nás uživatele rychlejší.

Apple File System zavádí nové automatické ukládání označené jako Safe-Save, které ukládá data na úrovni svazků a adresářů. Atomic Safe-Save zabraňuje tomu, aby se uložil poškozený soubor. Vždy se uloží buď veškerá data, svazky a adresáře k daným datům nebo vůbec nic. Nehrozí tak, že by se uložil poškozený soubor.

Bezpečnost a ochrana. Tato dvě slova měla zásadní vliv při navrhování APFS. Apple nabízí kompletní šifrování všech dat od iOS 4. Jenže zatímco v OS X se šifruje celý disk, iOS šifruje jednotlivé soubory samostatně a každý soubor má svůj vlastní šifrovací klíč. APFS jde ještě dál a kombinuje obě tyto funkce do jednotného modelu, který šifruje metadata souborů. APFS podporuje nativně šiforování a uživatelé mají možnost vybrat si jeden z šifrovacích modelů: vypnuté šifrování, jeden šifrovací klíč nebo multi klíč s šifrováním jednotlivých souborů a samostatným šifrováním pro metadata a celý disk. Modely ale bude možné vybrat jen na macOS, na iOS jsou všechny data automaticky šifrovaná tím nejvyšším možný způsobem.

APFS má také nový systém aktualizace systémových souborů copy-on-write, který zabezpečuje, aby nemohlo dojít k pádu systému při aktualizaci systémových souborů. Aktualizace iOS budou nyní mnohem bezpečnější a nebude hrozit, že se iPhone, iPad nebo iPod touch po aktualizaci již neproberou a budete je muset obnovit přes DFU režim.

Apple File System APFS

Dnes nejčtenější

.