Zavřít reklamu

Applu může stále většina lidí ve světě businessu závidět. Dosáhl totiž nejvyšší příčky v žebříčku nejobdivovanějších společností na světě sestavovaném magazínem Fortune. Apple toto ocenění získal již druhý rok v řadě, zatímco jeho hlavnímu rivalovi – Samsungu, se nepodařilo prolomit hranici top 50. iPhony jsou zkrátka všudypřítomné a na mnoha trzích zůstávají vyhledávaným symbolem společenského postavení. Toto se týká i menších trhů, kde Apple vykazuje konzistentní růst tržeb.

„Počet prodaných zařízení, mimo pěti největších trhů, rostl v posledních třech čtvrtletích,“ poznamenávají analytici UBS ve své zprávě. „Vnímáme to jako znamení, že Apple je stále silnou značkou a může intenzivněji pronikat na menší trhy.“ Analytici čerpali z údajů společnosti Gartner, aby posoudili, jak se Applu daří na prémiových trzích, jako je Evropa, USA nebo Japonsko. Na těch se Applu daří skvěle. Je tu však jeden zásadní trh, kde to není tak slavné – Čína.

Apple dosáhl svého největšího podílu na trhu za poslední čtyři roky ve Spojených státech, Evropě, Japonsku a zbytku světa. Výjimkou byla Čína, kde se podíl snížil o 17% a meziroční propad činil 19%. Špatné výsledky Applu v tomto regionu mohou být přiřknuty Tchaj-wanu a Hongkongu, kde podíl na trhu poklesl o propastných 50%. V centrální Číně si Apple vedl lépe, tam podíl na trhu klesl o 5%. Nicméně, Apple stále čelí tuhému odporu vůči tamním konkurentům, jako je Oppo, Huawei nebo Vivo. Ti tvrdí, že dohromady mají 45% trhu. Zatímco čínský trh s chytrými telefony vzrostl o 9%, podíl iPhonů poklesl o 19%. Ve své čtvrtletní zprávě Apple uvedl, že jeho čisté tržby v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2017 v Číně klesly o 12%. Na vině jsou údajně nižší prodeje iPhonů a slabší kurz cizích měn vzhledem k americkému dolaru.

Výsledky Applu v Číně mohou být způsobeny čekáním na iPhone 8. Poptávka po budoucí vlajkové lodi je veliká. Nedávný průzkum Loup Ventures zjistil, že 23% vlastníků iPhonu má v úmyslu provést upgrade na nový iPhone. Známý analytik Ming-Chi Kuo z KGI Securities také vyjádřil důvěru v iPhone 8. V poznámce pro investory uvedl, že prodeje iPhone 8 by měly být vyšší, než prodeje Samsungu Galaxy S8. Přičemž předpokládá, že prodeje Galaxy S8 budou činit 40 až 45 milionů kusů v roce 2017. To je méně, než u Galaxy S7, kde počet exportovaných kusů v roce 2016 činil 52 milionů.

apple-logo-apple-store-fb

 

 

Zdroj: iDROPNEWS

Dnes nejčtenější

.