Zavřít reklamu

Apple logoPřesto, že hodinky iWatch Apple ještě oficiálně nepředstavil a v podstatě nikdo ani neví, kdy a zda vůbec je představí, máme díky tomuto projektu možnost sledovat, jakým způsobem Apple pracuje a co jej dělí od ostatních společností na světě, které vyrábí spotřební elektroniku. Ačkoli bych nerad jakýmkoli způsobem hanil společnost Samsung, použiji ji tentokrát jako příklad pro srovnání s tím, jakým způsobem pracuje Samsung a jakým Apple. Samsung vypustil již před více než rokem do světa své inteligentní hodinky o kterých doposud běžní lidé netuší proč by si je měli vlastně koupit, co umí a jaké výhody přináší. Ostatně koupit si je můžete například v prodejnách mobilního operátora Orange, což upřímně není nejreprezentativnější místo, kde můžete kupovat elektroniku.

Samsung vytvořil produkt a z našeho pohledu se může zdát, že jej vytvořil jen proto, aby prodával další produkt a vydělal další peníze. Pokud se nad tím totiž zamyslíte, skutečně za hodinkami od Samsungu není žádný příběh, žádný nápad nebo myšlenka a to nejen co se týká samotného produktu, ale zejména pak marketingu. Ačkoli to nese mnoho fanoušků Applu a LsA neblaze, je pro nás Samsung Magazine skutečnou výhodou, máme totiž možnost pozorovat dění obou společností a díky tomu srovnávat také jejich práci. Když se Samsung chystá na zcela nové území na kterém doposud nejen on, ale žádná jiná společnost nebyla, asi byste stejně jako my čekali, že se budou objevovat informace o tom, koho najal, kdo mu má pomáhat a kdo za daným projektem stojí. To se však nekoná, Samsung zkrátka začne vyrábět nový produkt bez toho, aniž by za tím stále něco hlubšího než jen výrobek.

Apple naproti tomu postupuje až s neuvěřitelným smyslem pro detail a již měsíce máme možnost sledovat, že společnost z Cupertina najímá největší špičky v jednotlivých oborech, aby sestavily produkt, jenž uchvátí svět. Za takovým produktem je však hlavně příběh, myšlenka a propracovanost ve všech směrech. Nejde totiž jen o to, že samotné iWatch vytvoří tým největších odborníků na světě na biometrické senzory, že tréninkové programy sestaví nejlepší fitness motivátor a trenér na světě, jde o něco zcela jiného. Jde o to, že Apple neváhal najmout Divyu Nag, kterou Forbes ocenil prestižním zařazením do seznamu 30 under 30. Právě tato žena má Applu pomoci prosadit iWatch jako skutečnou zdravotní pomůcku, kterou schválí mezinárodní zdravotní organizace.

hero_diversity_5

Tím však celá propracovanost projektu stále jen začíná, o PR daného produktu se totiž postará jeden z nejvlivnějších mužů v celosvětovém marketingu, který má na svém kontě například úspěch systému Nike+ a Nike Fuelband Musa Tariq. No a když už budeme mít produkt vybavený senzory od nejlepších lidí na světě v daných oborech, o schválení u WHO se postará nejúspěšnější manažerka v oblasti zdravotnictví na světě a o PR jeden z nejvlivnějších mužů na světě v oblasti marketingu, přichází na řadu samotný prodej. Když už jsme najali takové lidi, tak pochopitelně nemůžeme podcenit ani prodej, musíme vymyslet jak získají zákazníci co nejlepší dojem ze samotného nákupu produktu, který je více než kusem elektroniky módním doplňkem a kdo jiný nám s tím může pomoci než dvojice nejvlivnějších lidí v jedné z nejvilnějších módních značek současnosti a právě proto se dvojice Paul Deneva, bývalý CEO Yves Saint Laurent a Evropská ředitelka společnosti Yves Saint Laurent paní Catherine Monier postarají o to, jak prodávat iWatch jako módní doplněk, nikoli jako kus elektroniky.

Když si vše sečtete máte dokonalý recept na to, jak vytvořit fenomén, nikoli produkt. Máte recept na to jak vytvořit zážitek, příběh a zejména pak něco, po čem budou toužit miliony lidí na celém světě. Apple nevstupuje na trh s novým produktem, Apple trh vytváří a nepodceňuje jeden jediný detail. Vše je geniálně promyšleno a společnost se nebojí zaplatit lidi, kteří patří mezi naprosté špičky v daných oborech a sami o sobě dokázaly vytvořit projekty a produkty které mění svět, Apple je zkrátka koupí a spojí do jednoho týmu, jenž vytvoří zážitek a to je přesně to, co Apple prodává. Apple totiž neprodává produkty, ale zážitky.

Dnes nejčtenější

.