Zavřít reklamu

Když byste měli říct jméno alespoň jednoho investora, tím první na koho si vzpomenete bude bezesporu Warren Buffett, tedy samozřejmě v případě že Foresta Gumpa berete jako filmovou postavu a jeho investici do firmy na ovoce nepočítáte. Warren se rozpovídal v rozhovoru pro televizní stanici CNBC a jeho rozhovor se věnoval významně také společnosti Apple. Warren Buffett je jedním z nejbohatších lidí na této planetě a značnou část jeho jmění přinesl právě růst akcií Applu, pomohlo mu však i zvolení Donalda Trumpa. Za poslední tři měsíce loňského roku jeho investiční společnost vydělala 6,3 miliard amerických dolarů a meziročně vzrostl čistý zisk o 15%, za vše vděčí Applu a Donaldu Trumpovi.

Ve svém výročním dopise uřečeném akcionářům fondů Berkshire Hathaway napsal: „Jednou za deset let pokryjí ekonomickou oblohu mračna, ze kterých však začne brzy pršet zlato. Pak je dobré stát venku a mít připravené kýble, ne čajové lžičky.“ Buffett v roce 2016 investoval především do společností Precision Castpart, Duracell a také do nejhodnotnější společnosti na světě, do Applu. Za akcie Applu utratila investiční společnost patřící Buffettovi 6,75 miliardy amerických dolarů a vlastní tak více než jedno procento Applu. Jen za první dva měsíce letošního roku na akciích Applu vydělala jeho společnost Berkshire přes 1,1 miliardy dolarů.

Zřejmě i to byl důvod, proč se rozhodl Warren během rozhovoru pro CNBC pochválit vedení Tima Cooka, který je současným CEO společnosti Apple a mnoho lidí se obávalo, jak jeho vystřídání Steva Jobse dopadne. Warren prohlásil, že Tim Cook odvedl vynikající práci a i když sám iPhone nepoužívá, věří, že právě Apple bude první společností na světě, jejíž tržní hodnota překoná jeden bilion dolarů. V současné době je tržní hodnota Applu 720 miliard dolarů. Applu věří Buffett v té největší možné míře a stále se domnívá, že i nyní je vhodná investice do akcií Applu, které v posledních měsících jen a jen rostou.

Velmi důležité bude dle našeho názoru, jak se Apple postaví k představení nového iPhonu, ten totiž vzbuzuje již od počátku letošního roku velmi přehnaná očekávání a mám obavu, že lidé čekají to, co nakonec Apple neukáže. Právě výročí deseti let od představení původního iPhonu v roce 2007 je pro většinu fanoušků ale také novinářů důvodem, proč by měl Apple v letošním roce ukázat skutečnou pecku. Zda se ji však dočkáme je prozatím ve hvězdách a bohužel očekávání fanoušků a novinářů jsou mnohdy značně za limity, které nabízí současné technologie. I když by tak mohlo bezprostředně po představení nového iPhonu k propadu akcií, bude se podle nás jednat o chvilkový efekt, který vyrovnají první finanční výsledky Applu, ve kterých již budou zahrnuty prodeje nového modelu.

5739f9c0c361888e0a8b45a2

*Zdroj fotografie: rt.com

Dnes nejčtenější

.