Zavřít reklamu

Jeden report o tom, jak v loňském roce vypadaly prodeje Maců, jsme tu již měli. Můžete si jej přečíst zde. Dnes se na webu objevily další informace, o které se tentokrát postaral server Bloomberg a jeho experti na trh s počítači. Vesměs potvrzují to, o čem jsme psali posledně, tentokrát ovšem máme k dispozici detailní rozkreslení toho, jak vypadá trh s počítači z hlediska samotných hráčů. Apple si loni pohoršil, naopak konkurence na platformě Windows roste. 

Prodeje Maců se loni poprvé meziročně propadly po více než 15 letech. Stalo se tak poprvé, od roku 2001, tudíž jde o poměrně „historický“ okamžik. Celý trh s počítači se pak propadl u 5,7%. Zajímavé ovšem je, že čtyři největší společnosti na trhu, zaznamenaly za loňský rok nárůst prodejů. Jen Apple stál bokem oproti tomuto trendu a právě to jej odsunulo až na páté místo v žebříčku společností.  

2016-personal-computer-market-share

Za loňský rok byl Apple pátým největším prodejcem počítačů na globálním trhu. První příčku si již tradičně drží Lenovo, se svými 21,3%, následuje HP (20,9%), Dell (15,7) a Asus (7,4%). Apple figuruje se svými 7,1% na pátém místě a o zbylých 27,7% se dělí všichni ostatní výrobci na trhu.

Z oněch čtyř největších společností nejvíce vyrostl Dell, který zaznamenal nárůst o téměř 10%. Letošní rok by měl být pro Apple o poznání zajímavější. Kromě pořádného rozjetí prodejů nových MacBooků Pro se také očekává, že Apple omladí zbytek své nabídky počítačů. Uvidíme tedy, o jakých číslech budeme psát za rok touto dobou.

apple-shipments-and-growth
macbook-pro-fb-7

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.