Zavřít reklamu

Devadesátá léta minulého století byla pro leckoho divokým obdobím – a společnost Apple v tomto nebyla žádnou výjimkou. Stihla vybalancovat z pozice na okraji bankrotu zpět na výsluní, zažila velkolepý a spásný návrat svého spoluzakladatele Steva Jobse. Ne všechny produkty, které Apple v devadesátých letech vydal, pro něj byly zlatým dolem.

Apple Mac Portable

Společnost Apple představila světu svůj přenosný Mac sice už v září roku 1989, prodávat se ale začal (a přestal) v devadesátých letech. Jeho životnost na trhu byla opravdu krátká – pouhé dva roky. Mac Portable vážil něco málo přes sedm kilogramů, o kdovíjaké mobilitě tedy nemohla být řeč. Dalším problémem byla nepříliš dlouhá životnost baterie a slabý výkon, neúměrný ceně – ta tehdy činila 6500 dolarů. V roce 1991 se svět s Macem Portable rozloučil.

Apple Newton MessagePad

Jablečné PDA (Personal Digital Assistant) bylo ohlášeno v roce 1992, na trh ho Apple vypustil v srpnu roku 1993. Jeho počáteční prodejní cena činila 699,99 dolaru a zařízení bylo na svou dobu skutečně chytré – nabízelo řadu funkcí, jako je kalkulačka, převodník měn nebo poznámky,  které dnes bereme jako samozřejmost, počátkem devadesátých let šlo ale o high-tech záležitost. Nestandardní rozměry spolu s relativně vysokou cenou ale odsoudily MessagePad k brzkému zániku.

Powerbook 5300

Powerbook 5300 od Applu byl prvním PowerPC Powerbookem – a dalším zbytečně zničeným jablečným produktem. Byl vydán v roce 1995 a velice rychle se na něj začala snášet kritika, týkající se problémů s baterií. Po jejich vyřešení se objevily obtíže s krytem, napájením a softwarem, které nakonec celý Powerbook 5300 definitivně pohřbily.

 

Macintosh TV

Společnost Apple se v roce 1993 rozhodla odvážně vyplnit mezeru mezi počítači a televizí a představila světu svou Macintosh TV. Jednalo se v podstatě o model Performa 520, zkřížený s televizorem Sony Trinton a obrazovkou o úhlopříčce čtrnáct palců. Cena tehdy činila 2000 dolarů a na svět se dostalo 10 tisíc kusů tohoto zařízení. Uživatelé si ale stěžovali na nedostatečnou integraci s osobním počítačem a prodej Macintosh TV byl ukončen v roce 1994.

Bandai Pippin

Cupertinská společnost se nebála pustit ani na pole herních konzolí. V polovině devadesátých let se spojila s výrobcem Bandai a vyprodukovala herní konzoli, která se prodávala za 600 dolarů. Apple si od konzole sliboval hodně, předpovídal jí vysoké prodeje a do světa vypustil 300 tisíc kusů. Osud jí ale zpečetila vysoká cena v kombinaci s nepříliš bohatým výběrem her. Konkurovat Sony a Nintendu se zkrátka nevyplatilo.

https://www.youtube.com/watch?v=4ln_CmNtbvQ

Quicktake Camera

Dnes je již digitální fotografie naprosto běžnou součástí našich každodenních životů, v polovině devadesátých let ale byly digitální fotoaparáty vcelku nevšedním jevem. Quicktake Camera od Applu byl 0,3-mp fotoaparát se schopností pořizovat snímky v rozlišení 640 x 480 pixelů, kterých se ovšem do fotoaparátu vešlo jen osm. Za cenu 749 dolarů si ho pořídila jen hrstka lidí a fotoaparát brzy upadl v zapomnění.

Hockeypuck Mouse

iMac G3 byl převratným kouskem z jablečné dílny, na který se vzpomíná dodnes. O něco hůře na tom byla kulatá plastová USB myš, dnes známá jako „Hockey Puck Mouse“. Doprovázela nejen zmíněné iMacy, ale také Power Macy, a byla vyrobena z průsvitného plastu. U uživatelů si ale oblibu nezískala – práce s ní nebyla zrovna dvakrát pohodlná. Prodej jablečné kulaté myši byl ukončen v roce 2000, dnes je z ní oblíbený sběratelský kousek.

G4 Cube

Apple G4 Cube byl vydán koncem devadesátých let. Byl kostkou se vším všudy – jeho rozměry činily 20 x 20 x 20 centimetrů. Na první pohled neexistovalo nic, co by mohlo úspěch „kostky“ zhatit. Počítač byl prostorově nenáročný, vyznačoval se jednoduchým, elegantním designem dobrým vybavením. Po čase ale začali jeho majitelé zaznamenávat praskliny na jeho povrchu a problémy s hardwarem, stěžovali si i na nedostatečnou audio-video podporu. Ukázalo se, že cena 1800 dolarů byla neúměrně vysoká. Apple ji postupně snížil nejprve na 1500, poté na 1300 dolarů, a v roce 2001 se rozhodl prodej a výrobu G4 Cube ukončit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dnes nejčtenější

.