Zavřít reklamu

Bývalý prominentní zaměstnance Applu, Bob Burrough, prohlásil o současném generálním řediteli společnosti Timu Cookovi, že pod jeho velením je společnost nudná.

Být číslem jedna není nic jednoduchého. Může se snadno stát, že vaši společnost prohlásí její bývalý zaměstnanec za nudnou pod vaším vedením. Apple je v současnosti největší společností na světě. Může se pyšnit nezanedbatelnými prodeji a zisky, úspěch zaznamenávají i její služby.
Je také jednou z nejostřeji sledovaných společností na planetě. Své soukromí si pečlivě střeží, a proto není divu, že když se někdo z jejích bývalých zaměstnanců odhodlá mluvit, všichni mu naslouchají.

Bob Burrough strávil v Applu sedm let – od roku 2007 do roku 2014. Na starost měl software a otázky a odpovědi ohledně iPodů, iPhonů a iPadů. Pracoval pod vedením Tonyho Fadella a zažil v čele společnosti jak Steva Jobse, tak i Tima Cooka. Burrough je toho názoru, že mezi oběma leadery je obrovský a potenciálně škodlivý rozdíl.

Burrough ve svém tweetu obvinil Tima Cooka z toho, že pod jeho vedením se Apple proměnil ze společnosti, která podniká změny, v nudnou firmu. Později vysvětlil, že jediným důvodem, proč se Cook rozhodl propustit Scota Forstalla z vedení softwaru, bylo to, že „chtěl mít klid…což znamená, že nedochází ke konfliktům.“. Cook se ale k Forstallovu vyhazovu nepřímo vyjádřil v tom smyslu, že měl politické důvody – a pro politiku není podle Cooka v Applu místo. Postavení Cooka do čela společnosti znamenalo podle Burrougha konec konfliktům, ale zároveň i inovacím v Applu. Konflikty se navíc údajně přesunuly na střední management. Podle Borrougha byl Apple pod Jobsem více soutěživý a dynamický.

Burrough uvádí, že přestože na něj Jobs často křičel a kritizoval ho, cítil se inspirovaný. „I přesto bych se označil za tu nejšťastnější osobu na světě, protože jsem s ním mohl pracovat.“. Je nezpochybnitelné, že Apple pod Timem Cookem není tímtéž Applem, kterým byl pod vedením svého spoluzakladatele Steva Jobse. Podle některých zasvěcených je ale Burroughův pohled zcestný.

„Jobs byl velmi vášnivý, ale v Cookových očích vidím více zapálení,“ řekl prezident a analytik společnost Creative Strategies Tim Bajarin, který Apple sleduje již řadu dekád a s Jobsem se setkal při mnoha příležitostech. S Timem Cookem měl však jen jedno sezení. „Komentáře o tom, jak je Apple nudný, mi připadají zajímavé. Stále vytváří neuvěřitelný zisk a je jasné, že Apple nestagnuje, pokud jde o inovace,“ dodává.

Problém Applu možná nespočívá v otázkách konfliktů, debat, nebo nedostatku zapálení. Je to v úhlu pohledu. Společnost je proslulá svým tajnůstkářstvím a žije uvnitř černé díry spekulací, odhadů a narážek. V takovém prostředí je veškerý vývoj poměrně těžký. Všichni s nadějí hledí k letošnímu roku, který má být minimálně na poli iPhonů přelomovým. Nechme se překvapit.

Tim Cook sad FB

Zdroj: Mashable.com

Dnes nejčtenější

.