Zavřít reklamu

Gene Munster patří mezi nejznámější Apple analytiky. Před svým odchodem do jiné společnosti vydal závěrečnou zprávu, v níž nabízí investorům pětiletou předpověď toho, kam se bude dále cupertinská společnost ubírat. „Za celé ty roky jsem toho napsal spoustu. Tato zpráva nese pořadové číslo 874 a je na rozloučenou,“ píše Munster ve své zprávě, na které se spolupodílel analytik Doug Clinton.

Gene Munster koncem prosince 2016 opouští společnost Piper Jaffray a odchází do firmy, specializující se na virtuální a augmentovanou realitu. Po obchodní stránce budou podle Munstera pro Apple klíčové především služby, a to obzvlášť v následujících pěti letech. Více než deset let se Apple soustředil především na růst a inovaci. Co se hardwaru týče, měl by podle Munstera iPhone 7 předčít očekávání odborníků z Wall Street, a to v březnu a červnu. Na růstu zisků se bude podílet i příští výroční model smatphonu od Applu, u kterého se předpokládá, že si na něm společnost s novými technologiem skutečně vyhraje – ve hře je bezrámečkový OLED displej nebo například celoskleněné tělo. Munster zařízení označuje jako „iPhone 10“ a ve fiskálním roce mu předpovídá 170 milionů v prodeji.

V červnu CEO Applu Tim Cook oznámil, že od služeb jako iTunes, iCloud, Apple Music, Apple Pay, Apple Care a App Store očekává vyšší zisky. Růst služeb od Applu tomu odpovídá. Již tento rok zisky z nich převýšily zisky z prodeje hardwaru a jejich podíl na celkových příjmech vzrostl na 13%. Podle Munstera ale bude pro investory těžké vnímat Apple především jako společnost nabízející služby. Pokud Apple chce, aby byl vnímán v novém světle, musí začít prodávat hardware trochu jiným způsobem. Společnost by například mohla přijmout nižší ziskovou marži za levnější hardware nebo spojit hardware a software formou „balíčků“ s přidanou hodnotou.

Po stránce inovace by se měl Apple podle Munstra začít zaměřovat na rozšířenou realitu. Na trh by mohl uvést nositelná zařízení pro rozšířenou a smíšenou realitu, ta by podle něj mohla v příštích pěti a více letech zcela nahradit smartphony. Ve své zprávě se Munster dotkl i činnosti Applu na poli autonomních vozidel. Právě tato sféra by do budoucna mohla být pro Apple oblastí, kterou by společnost mohla ovládnout. Munster přiznává, že na jeho vztahu k Applu se hodně podepsal iPod. „Byla to drsná zkušenost, ale používání iPodu ve mně vyvolalo radost, jakou jsem ještě z žádného jiného produktu neměl,“ říká Munster. „Udělali to u iPodu a pokračovali s tím u iPhonu. Tohle kouzlo je obrovským důvodem našeho nadšení z Applu prakticky po celou dobu, co o něm píšeme.“ Obrovský boom, který se udál před více než deseti lety, Apple již nejspíš nezopakuje, podle Munstera ale může oživit dané kouzlo svými budoucími produkty.

gene-munster-fb

Zdroj: AppleInsider.com

 

 

Dnes nejčtenější

.