Zavřít reklamu

Životnost baterie nového MacBooku Pro se stala palčivou otázkou pro řadu jeho majitelů. Jistá skupina novopečných  majitelů letošních MacBooků Pro s Touch Barem hlásí, že životnost baterie u jejich počítače je nižší, než očekávali. A rozdíl oproti obvyklé délce cyklu je skutečně velký – některým uživatelům vydrží MacBook Pro při provozu na baterii 3 – 6 hodin na jedno nabití namísto avizovaných deseti hodin.

„Zakoupil jsem třináctipalcový MacBook Pro s TouchBarem a používal jsem ho zhruba týden. Při mírném používání, které spočívalo převážně v prohlížení webu, vydržel zhruba 5 – 6 hodin. Apple avizoval 10 hodin při bezdrátovém používání, ale tak dlouho můj počítač nikdy nevydržel,“ píše uživatel Aioriya na fóru serveru MacRumors.

Uživatel Azr-79 na síti Reddit zase uvádí, že jeho 15″ MacBook Pro s Touch Barem vydržel na jedno nabití jen 3 hodiny a 45 minut při běžném používání, tedy prohlížení webu, sledování videí na YouTube a vývoji softwaru. Další člen fóra MacRumors jménem Scott zmínil propad v životnosti baterie o 5% během pouhých 12 minut. Ostatní uživatelé Redditu hlásí životnost mezi 3 – 6 hodinami.

Najdou se ale i uživatelé, kteří s životností baterie problém nemají. Andrew J. na Redditu píše, že po 90 minutách intenzivní práce na novém MacBooku Pro mu ubylo jen 8% z baterie a systém odhadoval dobu provozu na beterii na 10 hodin a 35 minut. „V posledních 90 minutách jsem pracoval nonstop. Jednalo se o práci s e-maily, editaci PDF v Adobe Acrobatu, práci v Excelu. „Začínal jsem na 100% a po uvedené době jsem na 90%. Pokud váš MacBook Pro tuto schopnost nevykazuje, zkuste vše podrobněji prostudovat. Baterii spotřebovává například přílišný jas obrazovky, procesy na pozadí a další faktory. Je také důležité si uvědomit, že po dokončení indexování Spotlightu může být životnost vaší baterie na lepší úrovni.“ Je tedy zřejmé, že některým uživatelům funguje baterie přesně tak, jak Apple uvádí.

Problémy s životností baterie nejsou u nových produktů od Applu ničím neobvyklým. Někteří ale spekulují o tom, jestli zhoršená životnost baterie nemůže souviset s přechodem z integrované grafiky od Intelu na dedikovanou grafiku od AMD. Podle Applu mají nové MacBooky Pro vydržet 10 hodin provozu na jedno nabití – konkrétně třináctipalcové a patnáctipalcové modely by měly být schopné 10 hodin bezdrátového provozu na webu, až 10 hodin přehrávání filmů na iTunes a až 30 dní ve standby režimu. Web TechCrunch uvádí dobu provozu 9 hodin a 35 minut u třináctipalcového modelu, Mashable píše o 10 hodinách, podle Wall Street Journal vydrží třináctipalcový MacBook Pro na jedno nabití 9,5 hodiny, Engadget uvádí u patnáctipalcového modelu 9 – 10 hodin provozu.

Apple na svých webových stránkách uvádí, jak provádí testy baterií – probíhá měření životnosti baterie bezdrátovým prohlížením 25 nejpopulárnějších webů. Jas displeje je nastaven zhruba na 75%. Test přehrávání v iTunes probíhá přehráváním obsahu v HD 1080p rozlišení s tímtéž nastavením jasu displeje. Test standby módu se provádí tak, že systému, připojenému na bezdrátovou síť a na iCloud, je umožněn vstup do standby módu se spuštěnými aplikacemi Safari a Mail. Veškerá nastavení byla ponechána na výchozích hodnotách. Stránky rovněž nabízejí uživatelům tipy na prodloužení životnosti baterie MacBooku Pro. Patří mezi ně například aktualizace na nejnovější verzi macOS, optimalizace Úspory energie v Předvolbách systému, snížení jasu displeje a vypínání Wi-Fi pokaždé, když není uživatel připojen k žádné síti.

macbook-pro-touch-bar-fb-4

Zdroj: MacRumors.com

Dnes nejčtenější

.