Zavřít reklamu

Mobilní procesory od Applu patří již řadu let mezi naprostou špičku tohoto odvětví. Jejich výkon je však i přes veškerou snahu Applu vykoupen spotřebou, kterou se Apple snaží stlačit každým rokem níž a níž. Podle nejnovějších zpráv se mu to však již brzy výrazně podaří.

Podle zdrojů portálu nikkei je totiž Apple blízko dokončení vlastního speciálního čipu pro správu napájení v iPhonu, který by měl být integrovaný do procesoru a snižovat celkovou spotřebu procesoru na co nejnižší úroveň. Tím by se podle nejoptimističtějších tvrzení výdrž iPhonu prodloužila klidně o celé jednotky hodin.

Nejvyspělejší čip na trhu

Ačkoliv je dnešní zpráva poměrně zajímavá, překvapivá rozhodně není. Apple se totiž plánem vyvinout vlastní čipy, které budou schopny bez problému zvládat nově vznikajícím technologie, které by je k bezproblémovému chodu případně potřebovaly. S pouhým konkurováním se však Apple rozhodně nespokojí. Podle slov zdroje již zmíněného deníku je totiž Apple přesvědčen o tom, že je jeho čip nejvyspělejším ze všech podobných na trhu. Díky tomu lze v budoucnu zajistit iPhonům a potažmo i dalším jablečným produktům opravdu obří výkon s minimální spotřebou. Dnešní zpráva však rozhodně nepotěší nynějšího návrháře čipů pro řízení spotřeby, kterým je společnost Dialog Semiconductor. Jablečné čipy totiž tvoří zhruba 75 % jeho celkových tržeb.

A kdo že se této lukrativní zakázky, která by se mohla velkou měrou promítnout už do iPhonů v příštím nebo přespříštím roce promítnout? Přeci klasický dodavatel jablečných čipů, společnost TSMC. S tou má již Apple letité zkušenosti a věří, že je pro výrobu podobné technologie dostatečně kvalitní.

Těžko říci, zda se jablečných čipů zajišťujících tak markantní prodloužení životnosti baterie, jak nám zdroje slibují, skutečně v následujících letech dočkáme. Pokud tomu tak však skutečně bude, mohl by Apple po dlouhých letech odpárat svým iPhonům nelichotivou nálepku telefonů s krátkou výdrží baterie. Hodiny navíc bychom totiž bezesporu uvítali všichni.

Dnes nejčtenější

.