Zavřít reklamu

Smartphone Pixel od společnosti Google je historicky prvním telefonem s „vestavěnou“ virtuální asistentkou. Společnost Google si přeje, aby jeho asistentka byla pro každého uživatele „jeho osobním Googlem“. Zvládá prý všechno, co by správná asistentka měla zvládat – provádění základních úkolů nebo například vyhledávání.

YouTuber Marques Brownlee se rozhodl novou asistentku nejenom řádně otestovat, ale zároveň ji i porovnat s nejnovější verzí Siri, nainstalovanou na iPhonu 7 Plus. A nebyl by to youtuber, aby svůj test nenatočil na video a nezveřejnil na internetu. Obě zařízení položil bok po boku vedle sebe a souběžně je aktivoval. Poté jim udělil sérii dotazů a příkazů, aby otestoval zpětnou vazbu obou asistentek.

Začal nejdříve s jednoduššími úkoly, jako je zjištění aktuálního počasí, dokončení matematické rovnice, spuštění aplikací nebo nastavení časomíry. Poté přistoupil k pokročilejším dotazům, týkajícím se například zavírací doby na poště, cen akcií společnosti Tesla nebo toho, kdo je momentálně prezidentem Spojených států amerických. Když zjistil, kdo jím je, zeptal se na jeho výšku. Zatímco Google Assistant ihned odpověděla, Siri se musela uchýlit k vyhledávání přes Bing, respektive začala vyhledávat, jak vysoké jsou Spojené státy. Když se Brownlee zeptal konkrétněji, obdržel bezproblémovou odpověď od obou asistentek.

Následovaly pokusy o kontextovou konverzaci. Google Asistent byla schopná odpovědět na to, kdo vyhrál Super Bowl a kdo byl zadákem daného týmu, pro Siri byl problém si oba dotazy spojit. Další dotazy se týkaly Káthmándú a CEO Facebooku Marka Zuckerberga. Zde byla Siri schopná obstojně držet krok se svou konkurentkou od Googlu – pochopila kontext a dokázala spojit vícero dotazů, jen zpočátku se mírně „přeslechla“ a místo „Zuckerberg“ rozuměla „Sucker berg“.

V závěru videa se Brownlee snaží s oběma asistentkami „laškovat“ – žádá je, aby mu udělaly sendvič nebo aby mu řekly vtip. Sympatičtější byla překvapivě Google Assistant, která s Brownleem žertovala. Brownlee zjistil, že asistentka od Google zná více kontext a je schopná žertovat o trochu víc. Oproti tomu Siri mu poskytla více informací a používala k tomu i vizuální prostředky, jako jsou grafy.

Apple na své virtuální asistentce Siri neustále pracuje, snaží se ji vylepšovat, přidávat nové funkce a zpřístupnit ji vývojářům aplikací třetích stran. Eddy Cue, Craig Federighi a Phil Schiller v srpnu vysvětlili, že nové techniky strojového učení by měly snížit chybovost Siri až o polovinu. Podle nedávných zvěstí by se měl Apple snažit zlepšit funkce své hlasové asistentky pro integraci do chytrého domácího zařízení, jako je Echo od Amazonu. Společnost najala pro rozvoj strojového učení a umělé inteligence nové zaměstnance a získala startupy Turi a Tuplejump z oblasti strojového učení.

Siri iOS 10 FB

Zdroj: MacRumors.com

Dnes nejčtenější

.