Zavřít reklamu

Jablečná asistentka Siri se stala za dobu své existence takřka nepostradatelnou součástí jablečného systému. Aby taky ne. Je milá, vždy pomůže, neodmlouvá a její smysl pro humor nepatří taky mezi ten nejhorší. Tohoto faktu si jsou ostatně vědomi i inženýři v Applu, kteří se ji snaží prakticky od jejího zrodu vylepšovat. Před nějakým časem si dokonce založili blog, na kterém své pokroky ve výzkumu strojového učení, které lze promítnout značně i do fungování Siri. Díky jejich novým příspěvkům máme jedinečnou možnost pod kapotu nebo chcete-li sukni Siri nahlédnout.

Na jablečném blogu se včera objevily tři nové příspěvky, jejichž obsah možnosti vylepšení Siri popisuje a vysvětluje. Jednotlivé příspěvky jsou opravdu dlouhé, plné technických výrazů, matematických vzorců a podobných nepřátelských věcí, nicméně se teď alespoň částečně pokusím jejich obsah přetlumočit. Pokud byste si však s mými řádky nevystačili, určitě se podívejte na originální texty zde.

Siri, nejlepší kamarádka

Asi nejzajímavější věcí, která se v nových příspěvcích objevila, bylo jakési „zlidštění“ Siri. Jableční vývojáři se totiž už řadu let snaží o to, abyste se při práci s ní cítili přirozeně a ona reagovala jako obyčejný člověk. A podle všech statistik, které má společnost k dispozici, se jim to daří díky jimi používaným technologiím více než skvěle. Hlavním kamenem úspěchu je nová technologie hloubkového učení, která by měla hlasové a řečové vzorce Siri znatelně vylepšovat. Krom toho najal Apple nový ženský hlas, který by měl veškeré vylepšení Siri náramně dotvářet.

V dalších dvou článcích se pak dočtete, jak se vlastně Siri učí nové jazyky, respektive jak se v nich zdokonaluje nebo jak se zlepšuje v práci s textovými informacemi. Texty samozřejmě obsahují i jiné zajímavé informace, tyto tři pilíře však pro vytvoření obsahu většině z nás postačí. Jak už jsem totiž psal výše, pokud se nechceme zaplést do matematických vzorců dlouhých zhruba patnáct centimetrů (záměrně neuvádím, kolik znaků obsahují), buďme spokojeni alespoň s tímhle o něco užším vysvětlením.

Zlepšený hlas a podobné věci je však jen špička ledovce, která by měla příchodem nového iOS 11 přijít. Siri totiž díky němu obdrží další vylepšení svých funkcí, které se buď o něco rozšíří, nebo jen vyladí. Nový iOS bude tak pro Siri opět solidním přínosem. Přesto se však většina z nás neubrání dojmu, že pro nás jakožto Čechy a Slováky je používání Siri spíše příležitostným koníčkem, než každodenním chlebem běžného Američana. Třeba za pár let.

siri

Zdroj: idropnews, machinelearning

Dnes nejčtenější

.