Zavřít reklamu

Počas používania hlasovej asistentky Siri určite napadlo aj vám, či jej slovná zásoba siaha aj za hranice slušného vystupovania. Nápomocná slečna ukrytá v Apple zariadeniach disponuje okrem množstva užitočných odpovedí aj ukrytými nadávkami.

Spôsob ako vyvolať v Siri tendenciu k nadávkam je pritom celkom nevinný. Drobnú chybu v systéme odhalil jeden z používateľov, ktorý sa následne svojím objavom pochválil na Reddite. Kúzlo spočíva v položení jednoduchej otázky: „Definuj slovo matka“. Vetu je samozrejme potrebné povedať po anglicky, nakoľko sme sa po dlhých rokoch ešte stále nedočkali rozhrania v českom, či slovenskom jazyku. Siri vám na požiadavku odpovie presnou definíciou slova matka, potom sa však ale opýta, či chcete počuť ďalšiu možnú definíciu. Po vašej kladnej odpovedi vám ponúkne prednes vo forme slova známeho hlavne zo slovníka herca Samuela L. Jacksona. Presvedčte sa vo videu nižšie, alebo to vyskúšajte sami (áno funguje to).

Nie je jasné, či je táto funkcia len kanadským žartíkom jedného zo zamestnancov pracujúcich na hlasovom kódovaní. Pravdepodobnejší je ale fakt, že hlasová asistentka kalifornského giganta jednoducho postupuje podľa dopredu určených schém, pri čom vyvodila definíciu zo slovníka v tak trochu neobyvklom duchu.

Nie je to však prvý krát, čo Siri vyrukovala s podobne kontroverznou záležitosťou. Po celé roky odpovedala na otázky spojené s vyhľadávaním kliník určených na potraty mapou najbližšieho centra pre adopciu. Na tento problém poukázali New York Times v novembri 2011, pričom v tom čase prebehol len mesiac od debutu Siri na iPhone 4. Vyriešenie tejto kauzy však trvalo až do roku 2016, keď bola táto funkcia ošetrená v update iOS.

Siri

Dnes nejčtenější

.