Zavřít reklamu

Čínská farmaceutická firma, brojící proti nákupu zahraničních produktů, nasadila drastické opatření pro ty, kteří by se snad nechali zlákat nejnovějším iPhonem 7. Za jeho pořízení jim totiž hrozí vyhazov. Není to poprvé, co se něco takového odehrálo.

Současná doba příliš nenahrává zahraničním výrobcům, kteří by chtěli v Číně prodávat své produkty. Samsung byl nedávno donucen se Číně omluvit za vybuchující Galaxy Note 7 a nyní to vypadá, že se do podobných problémů – v jistém smyslu slova – dostal i Apple. Stanice BBC přinesla totiž zprávu o tom, že některé čínské společnosti chtějí své zaměstnance odradit od koupě iPhonu 7.

Důvody mohou být různé, pravděpodobně jde ale v první řadě o projev postoje proti materialismu nebo produktům ze zahraničí. BBC citovala zdravotnickou společnost Nanyang Yongkang, která pro své zaměstnance vydala vyhlášku, podle které si nesmí pořídit iPhone 7 nebo 7 Plus.

„Pokud toto pravidlo porušíte, dostavte se do kanceláře ve věci podání výpovědi,“ říká vyhláška. Pokusy o kontaktování jmenované společnosti byly neúspěšné. Apple zatím celou věc také nekomentoval. Krok společnosti Nanyang Yonkang má údajně vést i ke zvýšení vlasteneckého povědomí zaměstnanců.

Není to ale jediná společnost, která se zaměstnance pokouší odradit od nákupů u Applu – server China.org hlásí podobný postup u gynekologické kliniky Fuling Xinjiuzhou v Chongqingu: „Správní úřad nemocnice rozhodl, že svým zaměstnancům nepovolí nákup iPhonu 7 a iPhonu 7 Plus. Kdokoliv, kdo by se jmenované telefony pokusil zakoupit, bude odstraněn z kandidatury na roční odměny za vynikající výkony. Ti, kdo si nemohou iPhone 7 dovolit, a přesto si jej pořídí, budou požádáni, aby odstoupili.“

0117-iphonechinamobile-2

Vydání iPhonu 7 není první příležitostí, při které čínské firmy požádali své zaměstnance, aby se Applu vyhýbali. V červnu firma Bina Technology nařídila svým zaměstnancům, aby vyhodili své iPhony. Společnost tak učinila na protest proti rozhodnutí OSN, kdy soud v Haagu odmítl územní nároky Číny v Jihočínském moři.

Na základě svého rozhodnutí nabídla Bina Technology svým zaměstnancům peníze za to, že přestoupí k jiné značce. Vlastenecké cítění, spojené jistým způsobem s Applem, se ale neomezuje jen na Čínu –  republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump prohlašuje, že donutí Apple, aby svou výrobu přesunul z Číny zpět do Spojených států.

Poté, co se Apple odmítl dostat do iPhonu jednoho ze střelců ze San Bernardina, vyzval dokonce k bojkotu kalifornské společnosti. Věří totiž, že postoj firmy je v rozporu s národními zájmy. Mluvčí společnosti Nanyang Yongkang uvedl v rozhovoru pro BBC, že zákaz iPhonu 7 má sloužit pracovníkům k tomu, aby se více soustředili na rodinu, a ne na luxusní výrobky.

HONG KONG-US-COMPANY-APPLE-TECHNOLOGY

Dnes nejčtenější

.