Zavřít reklamu

RAM iconMinulý týden proběhla v zahraničních, ale i českých, médiích zpráva o tom, že se chystá mobilní telefon s 8GB operační paměti. Toto je hodnota, která se v poslední době stala zlatým standardem v klasických stolních počítačích a noteboocích. Objevuje se tedy otázka, jak dalece může tento hon za specifikacemi mobilních telefonů zajít. Opravdu potřebují dnešní mobilní telefony 8GB RAM? Jedná se pouze o demonstraci technologií, nebo se tím výrobci jistí do budoucna? Nebo jsou již dnešní systémoví vývojáři natolik líní optimalizovat svůj operační systém, že je takováto hodnota nezbytná?

8GB RAM je opravdu dost. Tato kapacita vystačí 90% všech uživatelů dnešních počítačů. Jsou uživatelé, kterým by stačily dokonce 4GB ale naopak jsou Ti, kteří využijí například 64. Využití operační paměti v počítačích závisí logicky na tom, co na něm uživatel dělá. Pro obyčejný provoz, skype, web, maily a podobné aktivity je 8GB habaděj. Pokud se někdo zabývá virtualizací, naopak bude vyžadovat paměti více. Otázkou ale zůstává, zda-li je 8GB v mobilních telefonech vůbec smysluplné.

První iPhone disponoval 128MB RAM, populární model 3GS pak nabízel dvojnásobek. Modely 4 a 4S nabídly 512MB RAM a od modelu 5 se Apple přesunul přes hranici 1GB operační paměti. Současný iPhone 6s/6s Plus má 2GB RAM s tím, že nadcházející iPhone 7 nabídne 3GB RAM.

Celková kapacita operační paměti logicky roste s tím, jak se zvyšují hardwarové nároky systému a jednotlivých aplikací. Je však otázka, kde se nachází hranice praktického využití, a kdy už se naopak jedná pouze o marketing. Velice podobná situace se na platformě Android váže s mobilními procesory. Je to několik let zpátky, co jedním z největších PR prvků byl počet jader v telefonu. Nejdříve to byly dva, pak čtyři, dnes až osm jader. Marketingové kampaně hovoří v podstatě o tom, že pokud váš mobil nemá osm jader, jste prostě out. V tomto samém duchu se mohou nést poslední zprávy o čím dál větší kapacitě RAM.

Zajímavé na tom všem ale je, že celkový výkon zařízení neroste souměrně s větším počtem jader/operační paměti. Dvoujadrové procesory od Applu jsou podstatně výkonější, než většina 6 a 8 jádrových řešení od konkurence. V tuto chvíli se totiž dostává ke slovu optimalizace systému a aplikací a to je většinou kámen úrazu. Dle mého názoru je to právě softwarová optimalizace, na kterou by se měli výrobci soustředit. A ne jen využívat technologického progresu k tomu, že mohou do zažízení narvat další a další jádra a GB RAM. Pak se totiž může velice snadno stát, že telefon s polovičním výkonem může běhat svižněji než telefon s 8 jádry a xGB RAM. Nemluvě o spotřebě, kterou bude méně výkonnější telefon disponovat. Jaký na toto téma máte názor vy? Mají výrobci telefonů „zneužívat“ vývoje hardwaru k tomu, aby měly jejich výrobky nesmyslně přestřelené specifikace, nebo by měli naopak jít cestou lepší optimalizace softwaru?

iPhone 6 motherboard FB

Zdroj: iDnes

Dnes nejčtenější

.