Zavřít reklamu

apple_usaO tom, že Apple vyrábí svá zařízení v Číně, se vedou dlouhé diskuze už pěkných pár let. Mnoho lidí volá o tom, aby společnost přesunula alespoň část výroby do USA, od čehož si slibují vytvoření nových pracovních míst a podporu domácí ekonomiky. Toto téma je také velmi populární u politiků. Například republikánský kandidát na prezidenta, Donald Trump, se nechal několikrát slyšet, že chce přinutit Apple k tomu, aby začal vyrábět v USA. Jeden profesor z MIT spočítal, kolik by vlastně takový iPhone made in USA v praxi stál.

Celý výpočet není tak jednoduchý, jak by se mohlo na první pohled zdát. Je potřeba vzít v potaz, zda-li by se v USA pouze dávaly dohromady přivezené komponenty, nebo by se i ty vyráběly na americké půdě. Cena samotného poskládání jednotlivých komponent dohromady tvoří prý zanedbatelnou část nákladů. Studie z MIT hovoří o částce mezi 4 a 10 dolary.

První scénář počítá s výrobou komponent v Číně a následný dovoz do USA, kde by byla pouze „montovna“. Za této situace by prý celková cena telefonu vzrostla o nějakých 30-40 dolarů. Důvodem není pouze dražší pracovní síla, na rozdíl od Číny, ale zejména daleko dražší logistika. Jak jednotlivých komponent, tak pak další distribuce telefonů. Autor navíc argumentuje tím, že vzhledem k postupné automatizaci výroby, by to ve finále moc nových pracovních míst nepřineslo. Navíc by se musela vybudovat nová výrobní hala, takže by bylo zavedení automatizované linky daleko rozsáhlejší a modernější, čímž by se ještě více zmenšovala potřeba běžných pracovníků.

Druhý scénář, který operuje s tím, že by se všechny komponenty vyráběly v USA, vypadá daleko hrozivěji. Pro výrobu iPhonů, iPadů a Maců Apple spolupracuje se 766 dodavateli, ale z USA jich je však pouze 69. Více než polovina dodavatelů je z Číny a další velká část z Japonska a Taiwanu. Kompletní přesunutí výroby do Ameriky by proto znamenalo další nárůst o více než 100 dolarů. Zejména kvůli nutnosti postavení vhodné infrastruktury a továren. Dalším problémem je poté fakt, že se v iPhonu nachází například také vzácné kovy a jiné prvky, které se v USA prostě nevyskytují, tudíž by byl zase potřeba dovoz. Se vším všudy by tedy za těchto okolností stál iPhone o nějakých 130-150 dolarů více. Je pravděpodobné, že většina zákazníků o takovouto přirážku nestojí.

iPhoe USA FB

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.