Zavřít reklamu

apple-soud-iconNedávno jsme vás informovali o hromadné žalobě, které Apple čelí v USA. Týkala se poškozených lidí, kteří přišli o své iPhony na základě Erroru 53, který po aktualizaci permanentně zničil všechny telefony, které byly opraveny v neautorizovaném servisu, či na nich proběhl jiný neautorizovaný zásah. Od února probíhal soudní spor, kdy proti sobě stáli zástupci poškozených uživatelů a Apple. Ještě minulý měsíc to vypadalo, že se uživatelé dočkají kompenzace, nyní je však již vše jinak a soudní spor je u konce. Soudce žalobu neuznal a Apple od soudu odchází jako vítěz.

Pro připomenutí, kauza ohledně chyby 53 nastala v únoru, kdy někteří uživatelé zaznamenali zničení svého telefonu po aktualizaci na nejnovější verzi iOS. Toto permanentní poškození postihlo všechny uživatele, kteří si nechali na svých iPhonech opravit Home Button (respektive Touch ID) v jiném, než autorizovaném servisu. Pokud systém rozpoznal neautorizovaný zásah do telefonu, nebyl schopný nabootovat, jelikož to považoval za bezpečnostní hrozbu. Tímto postižení uživatelé tak přišli o své telefony, jelikož už nebylo možné je znovu nastartovat, z důvodu nemožnosti softwarové inicializace systému. Apple nabízel možnost opravy, ale tato informace nebyla dle poškozených uživatelů reprodukována dostatečným způsobem, tudíž si jí mnoho lidí nevšimlo.

Reakce veřejnosti se objevila jen pár dnů po vydání nového iOS, kdy mnoho lidí přišlo tímto způsobem o své telefony. Na základě nadcházející žaloby Apple vydal hotfix, který tento problém vyřešil, avšak postižení uživatelé s tím už nezmohli nic. Soudní spor pokračoval a poškození tvrdili, že Apple neudělal dostatek pro to, aby je informoval o možnosti odškodnění, tudíž o něm uživatelé nevěděli a nemohli ho využít. Tento argument však soudce nepřijal a celý soudní spor tak smetl ze stolu. Dle něj se Apple ničím neprovinil. Uživatelům umožnil opravu jejich poškozeného zařízení a to, že si této možnosti někdo nevšiml, není problém Applu. Poškození uživatelé se však nevzdávají a je tedy možné, že se tato kauza za nějaký čas znovu otevře.

court house

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.