Zavřít reklamu

Apple India logo icon

Určitě každý z nás viděl mobilní telefon pro seniory, který měl na svých zádech takzvané SOS tlačítko. Tlačítko slouží k přivolání pomoci pouze jedním stisknutím. Zní to neuvěřitelně, ale podle požadavku indické vlády budou muset mít od 1. ledna 2017 všechny telefony v Indii, včetně iPhonu, také „tísňové tlačítko“, které by po stisknutí poslalo GPS souřadnice člověka, který je v nouzi. Podle názorů mnoha expertů bude muset Apple minimálně přepsat iOS pro Indii, který by například po dlouhém stisknutí domovského tlačítka přivolal pomoc.

„Technologie ulehčují život lidí, ale kdo zachrání život, pokud je například žena v nouzi?,“ řekl ministr komunikací a informačních technologií – Shankar Prasad. „Rozhodl jsem, že od 1. ledna 2017 nebude v Indii prodáván žádný mobilní telefon, který nebude mít tísňové tlačítko a od 1. ledna 2018 bude taktéž povinný vestavěný GPS modul,“ dodal.

První náznak, že by měly mít chytré telefony tísňová tlačítka, přišel loni, kdy tamní ministerstvo požádalo výrobce chytrých telefonů, aby začali zjišťovat informace o zmiňovaných tlačítkách. Indie je zemí, která trpí nepřijatelně vysokou mírou sexuálního obtěžování žen, kterému chce Indická vláda zamezit.

Apple podle portálu Cultofmac již interně zkoumal tísňovou funkci, a také ke konci minulého roku si společnost patentovala zajímavou funkci. Konkrétně Apple v patentu popsal funkci, pomocí které by mohli uživatelé tajně upozornit orgány o nouzové situaci odemknutím iPhonu specifickou kombinací prstů. Tísňový režim by také zároveň aktivoval v iPhonu mikrofon, aby mohli policisté automaticky odposlouchávat situaci. Policisté by také mohli spustit i kameru, aby viděli v jaké situaci se osoba v tísni nachází.

Je poněkud pravděpodobné, že Apple funkci v iOS použije, ale zůstává otázkou, zda-li by Indická vláda tento typ „tísňového tlačítka“ uznala.

india-appe-fb

*Zdroj: 9to5mac.com, cultofmac.com

Dnes nejčtenější

.