Zavřít reklamu

apple-soudNa Apple čeká v šuplíku mnoho budoucích soudních sporů, týkajících se mimo jiné všelijakých patentů. Jeden z takovýchto sporů se měl příští měsíc rozhodnout u soudu, ale Apple se nakonec rozhodl jít cestou mimosoudního vyrovnání. A stálo ho to téměř 25 milionů dolarů. Jedná se o spor se společností Dynamic Advances, který se datuje zpět až do roku 2012 a jehož hlavním bodem sváru je pomocnice Siri, jejíž fungování prý narušuje specifický patent z roku 2007.

Pod tento konkrétní patent je zapsán Rensselaer Polytechnic Institute, který patří pod soukromou univerzitu v New Yorku, USA. Na využívání patentu exkluzivní práva právě Dynamic Advances, kterým se samozřejmě nelíbí, že podobných technologií využívá také Apple. Původní podání patentu na úřad se datuje k roku 2007, tedy mnoho let předtím, než Siri poprvé spatřila světlo světa. Původní patentový návrh se zabývá „přirozeným mluveným rozhraním, které využívá zpracování odpovědí pomocí okamžitých výsledků z databáze“. Celý výmysl je vytvořen pro „využití v uživatelském rozhraní, zejména za použití rozpoznání hlasu“.

Siri tedy zcela evidentně funguje na stejném principu, na jaký se vztahuje tento patent. Apple tedy neměl jinou možnost, než se se společností domluvit (soudní spor by pro ně byl zbytečný, a částka 25 milionů dolarů je pro společnost marginální). Zaplacením oněch 25 milionů dolarů získá Apple možnost využívat po dobu tří let veškeré technologie, které pracují na principu již zmiňovaného patentu bez možnosti dalšího soudního napadnutí. Co se stane po uplynutí tří let je ve hvězdách, ale je velmi pravděpodobné, že Apple bude platit dál.

Siri iOS

Zdroj: Engadget

Dnes nejčtenější

.