Zavřít reklamu

iPad Pro

Když včera Apple představil nový iPad Pro s 9,7″ displejem nepředstavil jen zmenšenou verzi iPadu Pro, ale zclea nový přístroj, který má několik zásadních rozdílů, oproti svému většímu sourozenci. Novinka nabízí několik vychytávek jako je Hey Siri nebo LTE Advanced, ale také lepší fotoaparát, tedy lepší, no jak se to vezme. Pojďme se tedy na vše podívat podrobně, ať si uděláte jasno, jaké jsou rozdíly mezi iPadem Pro s 12,9″ displejem a iPadem Pro s 9,7″ displejem.

Fotoaparát – není zlato vše, co se leskne
Největším rozdílem mezi dvojicí iPadů Pro je fotoaparát s tím, že 9,7″ model získal lepší fotoaparát s rozlišením 12Mpx, zatím co 12,9″ model disponuje s 8Mpx kamerou. Menší z obou sourozenců dostal do vínku také lepší clonu F/2.2, panoramatické fotografie s 63MP a True Tone blesk, který zlepší vyvážení bílé. Novinka disponuje také možností pořídit Live Photos, lepší mapování tónů a redukci šumu. Větší iPad Pro pak nabízí clonu F/2.4, 43MP panorama fotografie a je zcela bez blesku.

Menší iPad Pro dokáže nahrávat 4K video při 30 snímcích za vteřinu nebo slow-motion videa při 120 fps v rozlišení 1080p, 240 fps při rozlišení 720p, zatím co větší iPad Pro dokáže natáčet jen 1080p videa při 30 fps a slow-motion při 120 fps s rozlišením 720p. Menší z dvojice sourozenců má navíc stabilizaci obrazu při natáčení.

Co se týká FaceTime kamery, má menší model opět navrch. Novinka nabízí 5MP fotoaparát s podporou Retina Flash blesku, tedy ozáření obličeje pomocí displeje. To 12,9″ iPad Pro nemá a navíc nabízí jen 1.2MP přední FaceTime kameru.

Asi si teď říkáte proč by tedy neměl být menší iPad v oblasti fotoaparátu tím pomyslným zlatem když trumfuje iPad Pro 12,9″ v každém směru. Vše má ale jednu zásadní daň, kterou je vystouplá čočka u fotoaparátu, stejně jako je tomu v případě iPhone 6s. Problém je v tom, že iPad vám příliš často nepadá a tak lidé kteří na iPhone rádi nosí obal, jej na iPadu zkrátka nechtějí a nevidí důvod proč si jej na iPad pořizovat. Pokud však položíte menší iPad Pro na stůl a budete chtít malovat, bude se na stole iPad kolíbat, což není rozhodně nejlepší vlastnost, kterou může iPad Pro mít, zvlášť ve spojení s Apple Pencil a tak Applu musíte zaplatit dalších 1290Kč za Apple iPad Case, aby iPad držel na stole normálně.

iPad Pro

Baterie
Už jen při pohledu na velikost iPadů je jasné, že se v nich neukrývá stejná baterie, ovšem je důležité prát v potaz fakt, že větší baterii ve větším iPadu spotřebovává větší display, takže ve výsledku i když má 9,7″ model baterii o kapacitě 27,5 watt hodina větší model o kapacitě 38,5 watt hodin, oba modely vydrží stejně dlouho v provozu. Při použití na Wi-Fi to je 10 hodin, v případě že zapnete u Cellular modelu LTE se výdrž sníží na 9 hodin. Menší model však nabijete za dvakrat menší dobu než větší model.

ipad-pro-201603-gallery1

Design a funkce
Vzhledem k rozdílům ve velikosti displeje je jasné, že se rozdíl týká také váhy obou zařízení s tím, že menší iPad váží 437 gramů a větší 713 gramů pokud se bavíme o Wi-Fi modelech. Rozdílná je také tloušťka, ta je u menšího iPadu 6,1mm a u většího 6,9mm, ale pamatujte na vystouplou čočku u menšího tabletu, kterou větší nemá.

Novinka s menším displejem nabízí funkci Hey Siri, kterou můžete kdykoli vyvolat Siri a to i v době, kdy je přístoj bez napájení, tedy pracuje jen na baterii. Větší model navzdory faktu, že má stejnou výdrž baterie, stejný procesor a stejný koprocesor, má funkci Hey Siri dostupnou jen v momentě, kdy je připojen k napájení. Zvláštní rozhodnutí Applu, ale co už naděláme.

iPad Pro s 9,7″ displejem je prvním iPadem ,který podporuje něco, co Apple označuje jako LTE Advanced. V podstatě to znamená, že přes LTE je připojení rychlejší o 50% než v případě ostatních iPadů.

iPad Pro

Displej
Kromě rozdílu ve velikosti je mezi dvojicí iPadů Pro také několik dalších rozdílů. Menší iPad Pro totiž zahrnuje vychytávku, kterou Apple označuje jako True Tone Display. Tato novinka se stará o to, že displej automaticky mění nastavení teploty barev v závislosti na prostředí, ve kterém se iPad nachází.

Nový menší iPad Pro je navíc vybaven displejem s nižší úrovní odlesků, díky kterému můžete iPad používat i v době, kdy na něj svítí například slunce. Displej je navíc o 25% jasnější než u iPadu Air 2.

ipad-pro-201603-gallery2

Dnes nejčtenější

.