Zavřít reklamu

umberto_ecoAutor duchaplných bestsellerů „Jméno růže“ a „Foucaltovo kyvadlo“ Umberto Eco koncem minulého týdne zemřel a o víkendu se často objevoval v různých článcích a novinách po celém světe. Většina redaktorů se zaměřila na jeho postavení, málokdo však ví, že tento filosof a spisovatel napsal také esej o výhodách Mac OS versus MS-DOS. Ta vám do určité míry poslouží jako odpověď na populární reklamy Mac vs PC.

„Faktem je, že svět je rozdělen na uživatele Macintoshe a uživatele počítačů kompatibilních s MS-DOS“ napsal Eco dne 30. září 1994 do italského deníku Espresso. „Jsem pěvně toho názoru, že Macintosh je katolík a DOS je protestant. Je totiž veselý, přátelský, smířlivý a říká vám, že musíte postupovat přesně krok za krokem, abyste dosáhli momentu, kdy se váš dokument vytiskne. Zatímco DOS je protestant nebo dokonce kalvinistik a to kvůli tomu, že vám umožňuje výběr písma, vyžaduje složité osobní rozhodnutí a bere jako samozřejmost názor, že ne všichni mohou dosáhnout spásy. Uživatel je zde uzavřen v osamělosti svého vlastního vnitřního trápení.“

Umbertovi dají za pravdu i ti, kteří jsou dost staří na to, aby si vzpomněli, jaké bylo mít grafické uživatelské rozhraní ve světě příkazového řádku Microsoft C:/. Pokud neznáte tvorbu Umberta Eca, může si přečíst jednu z výše uvedených knih.

umberto_eco_2

 

*Zdroj: cultofmac

 

Dnes nejčtenější

.