Zavřít reklamu

iDos_iphoneDnes se nebudeme, jak podle názvu možná usuzujete věnovat aplikaci pro jízdní řády. Dnes je na programu recenze emulátoru legendárního MS-DOS pro iOS přístroje (iPhone/iPod Touch/iPad). Jistě si pamatujete ty hodiny a hodiny strávené u her ne zrovna super grafiky. Psal rok 1995, když sem se dostal já k DOSovkám, poté přišly první PC a staré, dnes již legendární DOSovky na disketách zmizely, stejně jako media na kterých byly uložené. Nyní se díky aplikaci iDOS můžu vrátit do těch bezstarostných let…

Autor této aplikace Chaoji Li, asi není moc rád, jak se z jeho skvělou aplikaci zachází. V AppStore se objevila již někdy koncem října 2010. Aplikace tam nevydržela ani jeden den a Apple ji stáhnul ze svého obchodu, samozřejmě se mezi fanoušky šířila dále a je pořád ke stažení na internetu. Ovšem když jsem ve středu prohlížel AppStore co sem tam neviděl, iDOS a dokonce v aplikacích zadarmo. Poprvé jsem ji nestihl zakoupit a teď ji vidím, dokonce zadarmo ihned jsem iDOS stáhnul. Jen pro trochu ironie. Dnes jsem iDOS v AppStore již nenašel. A teď je už ten správný čas se začít věnovat iDOSu.

Po spuštění doporučuji jít do záložky iDOS Store, zde si můžete zadarmo nainstalovat 6 her. Všechno to jsou staré dobré klasiky. Wolfenstein 3D, Duke Nukem I, Duke Nukem II, Major Stryker, Super Nova a Kroz, více her zatím není dostupných, autor ovšem slíbil, že v dalším updatu se dočkáme dalších a dalších her. To ovšem není vše. Pokud máte nějakou svou srdcovou záležitost. Tak není nic jednoduššího než si „sehnat“ aplikaci iDOS a v iTunes si do ni přidat soubory z hrou, kterou v dnešní době stáhnete kdekoliv na internetu, stránek věnovaným MS-DOS hrám je spousta. Poté už stačí jenom v příkazovém řádku napsat, co chcete spustit, ovšem myslím si že není zapotřebí to hráčům DOSovek nějak vysvětlovat, však víte sami nejlépe jak se hry v MS-DOS spouští. K dispozici budete mít k hraní softwarovou klávesnici, myš a joystick. Jediné negativum iDOSu není aplikace ale samotná firma Apple, která nám nechce dovolit vrátit se do těch pro někoho dětských, pro někoho mladých, bezstarostných let. Nezbývá než doufat že se aplikace objeví v Apple AppStore natrvalo. Po prvním stažení z AppStore se na internetu spekulovalo, že se iDOS objeví v Cydii ale zatím tomu tak není. Ovšem pokud máte opravdu zájem o tuto aplikaci. Vždy si k ní cestu najdete, nebo si budete muset počkat, než se Apple znovu rozhodne iDOS povolit. Já si jdu zahrát praotce všech 3D her Wolfenstein 3D.

Dnes nejčtenější

.