Zavřít reklamu

carplayPočas tohto týždňa sa v Las Vegas konal ďalší ročník veltrhu CES, na ktorom veľkí aj malí výrobcovia elektroniky predstavili výrobky rôznych druhov, či už sa jednalo o televízory, tablety, príslušenstvo pre Apple zariadenia, produkty zo sveta IT alebo aj pre automobily. Príkladom toho sú napríklad nové palubné počítače od Pioneeu s podporou CarPlay, ku ktorému si môžete pripojiť telefón pomocou káblu a môžete tak využívať rôzne funkcie iOS bezpečne počas jazdy, či už je to Siri, telefonovanie, Maps alebo Apple Music. Svoje vlastné novinky v oblasti CarPlay potom chcel predstaviť aj Volkswagen, ale nemohol. Prečo?

Jednoducho preto, že mu to Apple zakázal. Pritom sa jednalo o zaujímavú vychytávku v podobe bezdrôtového CarPlay systému, čo je funkcia, kvôli ktorej Apple už pred rokom testoval iOS 8.3 (a priniesol v iOS 9), avšak od vydania tohto systému sa veľa neudialo a nikto zatiaľ neukázal, ako bezdrôtový CarPlay funguje. „Chceli sme demonštrovať bezdrôtový CarPlay, ale majiteľ technológie nám to nedovolil,“ povedal Volkmar Tannerberger, riaditeľ elektronickej divízie Volkswagenu, pre magazín Car and Driver. VW však neuviedol dôvod, prečo si Apple neprial, aby výrobcovia ukázali novú generáciu CarPlay. Z toho sa dá usúdiť, že technológia ešte nie je dokončená, prípadne chce mať jej „slávnostné“ odhalenie pod taktovkou samotný Apple v čase nejakej automobilovej výstavy.

Volkswagen tak musel namiesto bezdrôtového CarPlay-u demonštrovať účastníkom iný projekt, ktorý umožňuje pripojiť smartfón k infotainment systému v aute, čím dôjde k zrkadleniu funkcií a ovládania priamo na jeho dotykovej obrazovke. Využíva pri tom open-sourcový štandard MirrorLink, ktorý bohužiaľ nie je dostupný na iPhone a tak technológia, ktorú VW prezentoval, bude dostupná len pre užívateľov Androidu. VW však naznačil, že si vie predstaviť, ako by táto funkcia fungovala aj bezdrôtovo a zahŕňala bezdrôtové nabíjanie, ktoré je zatiaľ dostupné len vo vybraných telefónoch s Androidom.

carplay001

*Zdroj: MacRumorsCar and Driver

Dnes nejčtenější

.