Zavřít reklamu

Máte-li na vašem iPhonu nainstalovaný aktuálně nejnovější operační systém v podobě iOS 14 a zároveň využíváte CarPlay, tak jste si dost možná všimli chyby, kterou trpí čím dál tím více uživatelů. Tato chyba je součástí iOS 14 již delší dobu, vůbec první případy se konkrétně začaly objevovat po vydání iOS 14.3 – jen pro připomenutí, oficiálního vydání této verze jsme se dočkali pár dnů před loňskými Vánocemi. Tato chyba, která uživatele iOS 14 sužuje, se projevuje po připojení zařízení k vozidlu pomocí Lightning kabelu. V takovém případě by se měl iPhone okamžitě s vozem spojit a zobrazit rozhraní CarPlay, jenže namísto toho se hromadě uživatelům zobrazí výstražná notifikace, která informuje o tom, že není možné využít příslušenství, jelikož zároveň může být připojeno pouze jedno.

Výše zmíněná chyba je velmi rozšířená, což nám dokazují diskuze na portálu Reddit, stránkách Apple Discussion a na dalších fórech zaměřených na jablečnou společnost. Nutno podotknout, od vydání iOS 14.3, kdy se začala chyba poprvé objevovat, uběhlo aktuálně již zhruba devět měsíců. Navíc k tomu je za dveřmi vydání veřejné verze iOS 15 – a prozatím se Applu nepodařilo najít řešení a chybu opravit. Kromě toho, že se uživatelům zobrazuje zmíněná chyba s možností využití pouze jediného příslušenství v jeden čas, tak si jiní jedinci zase stěžují na to, že se po připojení iPhonu k vozidlu pomocí Lightning kabelu jednoduše nic nestane, tedy nezobrazí se ani CarPlay, ani se zařízení nezačne nabíjet. V takovém případě vozidlo iPhone vůbec nevidí, anebo zobrazí informaci o chybě USB připojení. A když už se následně poštěstí a vypadá to, že je připojení v pořádku, tak uživatelé zanedlouho zjistí, že kupříkladu nefunguje zvuk, přehrávání či ovládání.

ios14_carplay_chyba.jpg

Co dělat, když vám v iOS 14 nefunguje CarPlay

Apple se prozatím k chybě nijak nevyjádřil – doufejme tedy, že pilně pracuje na opravě… již devět měsíců v kuse. Alespoň jednu dobrou zprávu na tohle téma pro vás máme. Některým uživatelům se totiž podařilo najít dočasné řešení, díky kterého je možné chybu obejít a CarPlay klasicky využívat. Prvně můžete samozřejmě vyzkoušet restartovat váš iPhone. Pokud po opětovném spuštění CarPlay stále nefunguje, tak přejděte do Nastavení -> Touch/Face ID a kód. Následně se autorizujtesjeďte úplně dolů k sekci Povolit přístup při uzamčení. Zde už jen stačí, abyste vypnuli, a poté opětovně aktivovali možnost USB příslušenství. Přepínač se totiž údajně může zaseknout a zobrazovat nesprávnou hodnotu. Prozatím není jisté, z jakého důvodu se tato chyba zobrazuje. Z počátku si uživatelé mysleli, že je chyba na straně výrobců vozidel. Když se však začaly problémy na stejné téma množit, tak se vina samozřejmě svalila na Apple. Máte i vy problémy s CarPlay v iOS 14?

Dnes nejčtenější

.