Zavřít reklamu

Apple-money-logoEurópska komisia začala už dávnejšie prešetrovať Apple z dôvodu daňových praktík, na ktorých má svoju zásluhu aj tak trochu Írsko. Práve jeho vláda umožnila Applu platiť veľmi výhodnú daň z príjmu, čo sa Európskej Únii ale nepáči a podozrieva Apple z daňových únikov vo výške niekoľkých miliárd dolárov. CEO spoločnosti, Tim Cook, mal teraz možnosť oficiálne sa vyjadriť k situácii a v rozhovore 60 Minutes pre CNBC vyhlásil, že sa jedná o „úplné politické kecy“. Dodal však, že pre Apple je ďaleko výhodnejšie platiť dane zo zahraničných príjmov v zahraničí a nie v USA a spoločnosť tak ani neplánuje učiniť, minimálne nie pokým je Cook v pozícii CEO.

Keby sa totiž Apple rozhodol predísť obvineniu Európskej komisie a začal by platiť dane zo zahraničných príjmov vo svojej domovine, stálo by ho to 40%. Cook si nemyslí, že ide o rozumný krok a dodáva, že americký daňový systém bol navrhnutý pre obdobie priemyselný vek ale nie pre digitálny vek. Podľa neho je americký daňový systém krokom späť pre Ameriku a už dávno mal byť opravený. Pokiaľ ide o obvinenie zo strany Európskej komisie, ktorá hovorí o tom, že Apple využíva sofistikovanú schému na to, aby platil málo alebo dokonca žiadne dane zo zahraničných príjmov, ktoré majú hodnotu 74 miliárd dolárov, Tim Cook si myslí, že ide o úplný nezmysel a Apple platí daň z každého dolára, ktorý majú.

Jedno je však treba dodať, a to že Apple má v Írsku päť dcérskych spoločností, z ktorých len dve sú írskymi rezidentmi a musia platiť dane. Zvyšné tri sú americké a mali by platiť dane v USA, ibaže to nemusia. Nakoniec, rozhovor sa bude sústrediť aj na postoj Applu voči chovaniu americkej vlády, ktorá núti Apple vzdať sa súkromia jeho zákazníkov v službách iMessage alebo na iCloude, otázku terorizmu a taktiež sa pozrie na otázku výroby jeho produktov v Číne. Taktiež môžeme čakať exkluzívny pohľad dovnútra tajného dizajnérskeho laboratória Jonyho Iva v Appli.

Tim Cook

*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.