Zavřít reklamu

Apple TV logo
Už pár mesiacov sa špekulovalo o tom, že nová Apple TV umožní ľuďom sledovať televízne stanice cez internet, čo znelo ako ďalší ambiciózny projekt, ibaže Apple tu narazil na veľa problémov. Tým najhlavnejším bola cena, za ktorú mala byť služba dostupná. Apple totiž chcel, aby bolo živé vysielanie čo najlacnejšie a snažil sa cenu skresať na 30 dolárov mesačne, čo by mohlo presvedčiť viac ľudí, aby ju začali využívať. Televízne spoločnosti však chceli, aby služba stála viac a navrhovali cenu 40 dolárov mesačne, o ktorej sa hovorilo už dlhšiu dobu. Vyzerá to ale, že Applu došla trpezlivosť a namiesto toho, aby pokračoval v rokovaniach, svoje plány zrušil, a to aj napriek tomu, že nás ešte pred niekoľkými hodinami CEO spoločnosti CBS, Les Moonves, uisťoval, že spoločnosť jednoznačne spustí živé vysielanie na novej Apple TV.

Re/code totiž vo svojej správe vyhlasuje, že televízne spoločnosti boli sebecké a práve toto ich chovanie zabilo ambiciózny projekt, ktorý mal zmeniť televízny svet. Ako mala vlastne služba vyzerať? Apple chcel ponúkať balíček 25 staníc za cenu 30-40 dolárov mesačne, pričom malo ísť len o tie najzaujímavejšie stanice. Televízni giganti však nechceli, aby ľudia dostali len časť ich obsahu. Namiesto toho Disney požadoval od Applu, aby zahrnul do programového balíka väčšinu jeho staníc vrátane tých, ktoré môžu prísť ľuďom prebytočné. Disney totiž chcel, aby balík obsahoval kanály Disney Channel, Disney Junior, Disney XD, ESPN, ESPN2, ESPN Classic a niekoľko ďalších. Podobne sa zachovali aj ostatné stanice, čo zbytočne komplikovalo plány.

Problémom je totiž, že televízie sa obávali o to, že ak sa Apple rozhodne spraviť revolúciu, televíziam to spraví škrt cez rozpočet. Dnes totiž bežný balík programov pre televízor v USA pozostáva zo zhruba 100 rôznych staníc, a keby sa Apple rozhodol ponúknuť ľuďom len tie najdôležitejšie, znamenalo by to zredukovanie počtu aktívnych staníc až o 80%, čo by sa odrazilo aj na ponuke bežnej televízie. Inými slovami by Apple TV ovplyvnila televíziu tak ako iTunes ovplyvnil obchod s hudbou. Eddy Cue však navrhoval riaditeľom televíznych spoločností, že by Apple predával aj prídavné balíčky, ktoré by rozšírili ponuku dostupných programov, ale odmietal rozšíriť počet staníc, ktoré budú v základnej ponuke. „Nechcel tam nič, čo by vypĺňalo miesto,“ povedal nemenovaný predstaviteľ televízie. Zdroje tiež vyjadrili, že Apple sa skutočne vyhrážal televíziám, že s nimi môže ukončiť jednania, k čomu naozaj došlo a to vraj už pár mesiacov dozadu. Namiesto toho sa bude Apple sústrediť na tvOS App Store a donúti tak tvorcov obsahu, aby poskytovali svoj obsah ľuďom sami cez obchod.

Apple TV RIP 2015

*Zdroj: Re/code

Dnes nejčtenější

.