Zavřít reklamu

MacBook game gaming iconApple už má několik patentů, ve kterých popisuje různá zařízení s ohebným displejem. Bylo zde již plno konceptů zahnutých Apple Watch a podobných vymožeností. Představte si však svůj MacBook, který by jste mohli používat jako 13-palcový například v letadle a poté byste ho rozložili na 17-palcový MacBook třeba doma. Je téměř jisté, že někdy v budoucnu se něčeho podobného dočkáme, nepočítejte s tím však v blízké budoucnosti.

Displej by musel být zhotoven tak, aby byl ohebný, čímž by vám bylo umožněno si upravit velikost displeje podle potřeby. Problémem by však byly záhyby mezi jednotlivými panely, které by byli viditelné. Využity by mohly být bezešvé skládací AMOLED displeje. Podobnou technologii displeje má Samsung. Tento displej se skládá ze dvou AMOLED panelů, silikonového kaučuku, ochranného skleněného krytu a z případných modulů. Krycí sklo nejenže zabraňuje poškrábaní, ale také slouží jako dotyková obrazovka.

Vědci již údajně testovali mechanickou a optickou kvalitu skládacího displeje tak, že 100 000 krát složili a rozložili tento skládací displej. Zjistili, že jas se na přechodech snížil o pouhých 6%, což je hodnota, která není rozpoznatelná pouhým okem a je téměř zanedbatelná. Všechny materiály včetně skla a silikonové pryže, které by byly na displej využity, by musely mít téměř totožné optické vlastnosti.

V roce 2011 vytvořili výzkumníci z UCLA prototyp OLED displeje, který se dal složit a to až o 45% své velikosti. Nebyla to sice funkční plnohodnotná obrazovka, pouze to byl displej zobrazující modrou barvu. Jde tedy vidět, že vývoj je v plném proudu. Vynálezce Donald Chambers si již v roce 2002 podal patent na skládací displej, ke kterému si můžete připojit libovolný počet panelů.

macbook_ohebný_displej_skládací

*Zdroj: appleworld

Dnes nejčtenější

.