Zavřít reklamu

Li-Fi iconDnes byste jen těžko hledali rodinu, která má připojení k internetu bez technologie Wi-Fi. Je to zkrátka úplně běžná věc a normálně využívaná v kancelářích a veřejných prostranstvích (v Praze například Hlavní nádraží). Estonská firma Velmenni, jenž sídlí v Indii, právě experimentuje s nasazením mnohonásobně lepší technologií, která nabídne především rychlejší přenos dat. Technologie se jmenuje Li-Fi a stojí za ní britský profesor z univerzity v Edinburghu Harald Haas. Svou první sestavu, na které Li-Fi funguje předvedl Haas na loňském MWC v Barceloně.

Zařízení, které Li-Fi spouští se jmenuje Li-1st a prvně bylo na veřejnosti vidět právě na zmiňovaném MWC. A jak vlastně funguje Li-Fi? Využívá elektromagnetických vln v pásmu do 5GHz. Zjednodušeně – speciální diody produkují světlo, přičemž blikají v rámci nanosekund, takže naše oko to nedokáže vnímat. Technologie dokáže pronikat překážkami, ovšem rušit ji mohou jiné sítě. Li-Fi tak logicky operuje s možností, že v budoucnu nám budou žárovky kromě světla produkovat také internet. Produkty, které mají toto světlo přijímat budou muset obsahovat speciální tenkou vrstvu (pravděpodobně na displeji), která světlo „přetaví“ v internet. Zní to opravdu hodně futuristicky, že ano?

Li-Fi

V laboratořích profesora Haase došlo k rychlosti až 244 GB/s! Haas se nechal slyšet, že u komerčního použití budou hodnoty daleko nižší, ale stále stonásobně lepší a úspornější než Wi-Fi. Právě zmiňovaná firma Velmenni se snaží o rozšíření Li-Fi. Mělo by se jednat o rychlost minimálně 1 GB/s. Pomoci v rozvoji může i skrytí technologie do světel, což zkrátka zapůsobí a hlavně ušetří.

Harald Haas
Li-Fi

*Zdroj: Mobilmania

Dnes nejčtenější

.