Zavřít reklamu

Společnost Apple na své včerejší Keynote představila – jak už je u ní ostatně zvykem – nové modely svých iPhonů. Při prezentaci iPhonů řady 15 Pro mimo jiné zaznělo, že letošní generace jablečných smartphonů nabízí podporu standartu Wi-Fe 6E. Co to znamená pro uživatele?

Především je potřeba poznamenat, že podpora standardu Wi-Fi 6E není u Apple produktů zase takovou novinkou. Cestu do iPhonů si nicméně našla až nyní. Tento standard je relativně nový a mnoho uživatelů z něj zatím nemusí mít velký užitek, a to právě proto, že se jedná o relativně čerstvou záležitost. Vzpomínáte, jak jsme čekali na to, až si budeme moci naplno užít podporu 5G sítí u iPhonů?

Standard dorazil do domácností prostřednictvím routerů od roku 2021 od společností jako Linksys a TP-Link. Apple začal Wi-Fi 6E podporovat až s příchodem procesoru M2 v červnu 2022, který se používá v současných Macích a iPadech. Letošní iPhony 15 (Plus) jsou osazené čipem A16 Bionic, nabízí tedy „pouze“ podporu Wi-Fi 6, zatímco řada Pro (Max) vděčí čipu A17 Pro za podporu Wi-Fi 6E.

Routery využívají k zajištění síťového připojení v síti Wi-Fi různá pásma. Wi-Fi 6 nabízela 2,4GHz a 5GHz pásmo, zatímco Wi-Fi 6E je rozšířila o nové 6GHz pásmo. U Wi-Fi 6E jsou k dispozici také kanály až do 160 MHz, které jsou užitečné pro streamování obsahu nebo používání virtuální reality. Nová pásma a šířka pásma kanálů znamenají menší přetížení ve stejné síti – v prostředí s mnoha zařízeními poskytuje Wi-Fi 6E až 56 nových kanálů a méně rušení. Abyste tedy mohli využívat všech výhod, které nabízí standard Wi-Fi 6E a jeho podpora u některých letošních iPhonů, neobejdete se bez kompatibilního routeru. Zároveň ale platí, že samotná Wi-Fi 6E vám automaticky nezaručí vyšší rychlost připojení – je zapotřebí například splnit podmínku v podobě minimálního rušení, případně využití komplexního mesh systému.

Dnes nejčtenější

.