Zavřít reklamu

iOS XDvojice Apple designéru podílejících se především na návrhu a vývoji uživatelského rozhraní se nechali v rozsáhlém článku ze serveru FastCo slyšet, že Apple opustil od drtivé většiny svých původních návrhů, které se měly přizpůsobit zejména běžným uživatelům zajistit jednoduchost. Změny se kromě nového OS X týkají samozřejmě také systému iOS, jelikož Apple se snaží oba své přední systémy co nejvíce k sobě přiblížit.

Designeři Don Norman a Bruce Tognazzini prozradili, že pět následujících nejdůležitějších principů většinou nebo úplně v nejnovějším iOS chybí, což se samozřejmě podílí na celé struktuře systému a jeho nabídky.

  • rozpoznatelnost – všechny možné akce musí být viditelné
  • feedback & feedforward – uživatel jasně ví, co daná funkce udělá nebo udělala
  • obnovení – schopnost vrátit se zpět a odstranit tak chybu, kterou uživatel způsobil
  • konzistence – používání stejných gest napříč všemi platformami a zařízeními
  • podpora růstu – pomáhání uživatelům řešit složitější úkoly, když už zvládli ty jednodušší

Norman a Tognazzini také uvedli, že Apple porušuje mnoho principů designu německého designéra Dietereho Ramse, který výrazně ovlivnil Steva Jobse a jeho myšlení v oblasti designu, což se poté zajisté z velké části promítlo i na návrhu samotných systémů iOS a OS X v době, kdy ještě Jobs působil v Applu. Říká se, že Apple v současnosti upřednostňuje jen 10. princip – „dobrý design je co nejmenší design, jak to jen jde“

Je otázkou, zda to stejně pociťují i samotní uživatelé. Na druhou stranu například iOS 9 získal funkci, která vás rychle a jednoduše vrátí zpět do předchozí aplikace pomocí tlačítka back v levém horním horu.

iOS and OS X

*zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.