Zavřít reklamu

kim-dotcomKim Dotcom si na webe vybudoval veľmi silné meno a dnes ho pozná prakticky každý, kto sa pohybuje v technologickom internete. Vládami je označovaný za zloducha, pre pirátov je otec MegaUploadu a pre hráčov je to král Call of Duty a Destiny. Lenže je to biznismen a aj keď robí, čo robí, vydavateľstvo Universal Music ho pokladalo za možného obchodného partnera. Lenže k obchodu medzi ním a Universalom nikdy nedošlo – iba dva dni po stretnutí americká FBI spravila raziu a zhabala servery MegaUploadu na Novom Zélande. Spravili to človeku, ktorý v USA nikdy nežil a nikdy jej nemusel odvádzať dane.

Universal chcel s Dotcomom uzavrieť partnerstvo, pri ktorom by viacmenej Universal mohol profitovať z pirátstva. Chcel totiž odstrihnúť svoje príjmy z internetovej reklamy od Googlu a chcel použiť službu Megakey k tomu, že reklama AdSense bude nahradená reklamou, ktorú si kúpi Universal, čiže v tomto prípade by to boli reklamy na hudobníkov, na ich skladby, koncerty a stránky. Zároveň by uźívatelia Megakey dostali prístup ku skladbám zadarmo. Celkovo by mohol užívateľ dostať 75 skladieb ročne, pričom za každé stiahnutie by Universal zarobil 33 centov.

Systém Megakey však nemohol začať okamžite s najlepšími reklamami a hlavne nikto nechcel, aby ľudia pokladali Megakey za adware – preto na začiatok bude služba nahrádzať len 10% reklám AdSense. Všetko chce svoj čas a najprv je treba, aby si ľudia zvykli na Megakey. Potom príde možnosť dostávať skladby od Universalu zadarmo za to, že ľudia budú klikať na reklamy – a je tu vysoká pravdepodobnosť, že začnú klikať vo veľkom, takže sa zlepší aj kvalita a rozšírenie reklám. Navyše ide o multimiliardový biznis, ak by službu používalo 100 miliónov užívateľov. V tomto biznise by začal strácať len jediný a to Google, ktorý zarába na pirátstve najviac zo všetkých, keďže jeho reklamná služba sa zvykne používať práve na warez fórach a na ďalších portáloch.

kim-dotcom1

Universal, jeden z najväčších vydavateľských domov, mal o službu záujem prakticky hneď po tom, ako Kim Dotcom povedal, že technológia je pripravená na spustenie, ale dvojica mala ešte jeden problém, ktorý bolo treba vyriešiť. Problém bol, že UMG zablokovalo skladbu Mega Song, čo bola hymna MegaUploadu a nahral ju Kim Dotcom (tiež hudobník) so svojim tímom. Universal tiež bralo Dotcom ako „zlého“ partnera a preto Dotcom požadoval, aby zmenili jeho status na „neutrálny“. Universalu tu išlo o spôsob, ako sa nabaliť na pirátstve a preto bolo treba vyžehliť nezhody medzi dvoma a vydavateľstvo pochopiteľne súhlasilo. Dohodli sa tiež, že sa stretnú znovu v marci/březnu 2012, ale k stretnutiu nikdy nedošlo, pretože len dva dni po tomto prvom stretnutí bola u Dotcoma spravená razia, pri ktorej novozélanďan prišiel o inovatívne produkty, ktoré boli prospešné pre hudobný trh.

Dnes nejčtenější

.