Zavřít reklamu

iPad mini 4 iconNa eventu, který se konal minulou středu, Apple jen v krátkosti představil iPad mini 4, u kterého neuvedl žádné další podrobnosti kromě ceny. Mohl za to především fakt, že se jednalo jen o malý upgrade, který však přišel po dlouhém čekání, jelikož minulý rok jsme se žádné zlepšení kromě Touch ID nedočkali. iPad mini 4 bylo možné ihned po skončení konference objednat a první kusy v tomto týdnu už dorazily ke svým majitelům.

Jeden si samozřejmě nezapomněl objednat ani populární server iFixit, který vždy rozebere každé nejnovější Apple zařízení a díky kterému se vždy dozvídáme ty nejpodrobnější specifikace, které nám Apple mnohdy neprozradí, ale pro některé potenciální zájemce jsou nezbytné.

iFixit potvrdil, že iPad mini 4 se opravdu hodně podobá iPadu Air 2 a je tak v podstatě jen jeho zmenšenou kopií až na několik málo rozdílů. Jednou z hlavních novinek, kterou menší tablet převzal od iPad Air 2 je technologie laminované obrazovky, která umožňuje, aby mohlo být tělo tabletu mnohem tenčí. Sklo a displej jsou slepeny přímo k sobě, díky čemuž je celkové konstrukce pevnější, ale zase je mnohem těžší tablet respektive obrazovku opravit. Pozitivem pro všechny techniky je, že iPad mini 4 si zachoval stejný způsob připojení baterie, který u větší iPadů nenajdete a je tak mnohem těžší baterii vyjmout. Další menší drobností je, že Touch ID kabel je nově integrován přímo do kabelu displeje.

Co se týče baterie, tak iPad mini 4 nabízí bohužel o něco menší baterii než loňský iPad mini 3 respektive předloňský iPad mini 2. Navíc se baterie skládá jen z jednoho jediného článku namísto dvou, jak tomu bylo u minulé generace. Anténa pro Wi-Fi případně pro mobilní síť také prošla změnou, jelikož nyní je rozdělena a jedna část se nachází na horní straně těla tabletu jako u iPadu Air a druhá v dolní část jako u předchozího iPadu mini. iFixit také potvrdil 8 Mpx zadní kameru a 1,2 Mpx FaceTime kameru. Uvnitř tiká procesor Apple A8, kterému sekundují 2GB operační paměti RAM.

Nakonec po celém rozebrání udělil iFixit 2 z 10 bodů opravitelnosti, k čemuž dodal, že chválí snadnou výměnu baterie, ale další součástí jsou hůře opravitelné. Jen pro srovnání, iPad mini 3 a iPad Air 2 si vysloužili úplně stejné hodnocení.

EZRgRxvjtcZMNqht
iPad mini 3 vs iPad mini 4

IRVcTQASL3htocSd

NkJIb33jBoEvuy2F
iPad mini 3 vs iPad mini 4

2rxTFQe5jT1obK4I
B3noNIHAtvFylH1x
BixeXEulK6ejWrGt
rbbySkwgTHYJYOLx
FJTXkVGB3wJ66ltY

*zdroj: 9to5mac, iFixit

Dnes nejčtenější

.